Menu

WordPress en (gratis) Google Maps alternatieven

Remco 24 juni 2019

Vanaf 11 juni 2018 is het verplicht om voor het gebruik maken van de Google Maps API een factureringsaccount te koppelen aan je Google Cloud Platform project. In de praktijk komt het er op neer dat je een creditcard koppelt zodat Google bij het overschrijven van bepaalde limieten kosten in rekening kan brengen. Voor veel website beheerders is dit wat te veel van het goede. Gelukkig zijn er nog wel alternatieven beschikbaar, in dit blog bericht een overzichtje.

Google Maps <iframe>

De eenvoudigste methode om een Google Maps kaart op je website te zetten is via een <iframe>. Via https://www.google.nl/maps kun je naar de gewenste kaartweergave navigeren en via menu kiezen voor “Kaart delen of insluiten”. Vervolgens kun je kiezen voor “Een kaart insluiten” en krijg je de <iframe> code te zien. Voor eenvoudige kaarten die gericht zijn op 1 locatie is dit vaak een prima oplossing.

Google My Maps

Via Google My Maps kun je zelf Google Maps kaarten maken en voorzien van verschillende lagen met markeringen, lijnen en routebeschrijving. Deze kaarten kun je vervolgens delen, maar ook via een <iframe> insluiten binnen je website. Je kunt de kaart ook delen met andere Google Accounts zodat andere personen ook wijzigingen kunnen doorvoeren. Zo kun je bijvoorbeeld als website ontwikkelaar een kaart helemaal klaar zetten voor je klant en je klant later toegang geven. Maar ook is het vaak handig dat binnen één organisatie meerdere personen de mogelijkheid hebben om dergelijke kaarten te beheren.

OpenStreetMap

OpenStreetMap heeft net als Google de mogelijk om kaarten via een <iframe> in te sluiten binnen je website. Binnen OpenStreetMap heb je ook de mogelijkheid om kaartweergave te exporteren naar een afbeelding. Je hebt dan geen interactieve kaart, maar je bent niet afhankelijk van de OpenStreetMaps service. Voor een interactieve maatwerk kaart kun je gebruik maken van OpenLayers of Leaflet. En voor geocoderen of decoderen kun je gebruik maken van Nominatim.

Leaflet

Leaflet is een opensource JavaScript-bibliotheek voor mobielvriendelijke interactieve kaarten. Het leuke van Leaflet is dat het overweg kan met verschillende kaartservers (ook wel tile-servers). Een kaart wordt vaak opgebouwd met behulp van allerlei kleine afbeeldingen, ook wel tegels (Engels ’tiles’) genoemd. Binnen Leaflet kun je opgeven vanaf welke ’tile-server’ deze kaart afbeeldingen opgehaald moet worden. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van OpenStreetMap, MapBox, OpenMapTiles, CARTO, etc. Op de wiki van OpenStreetMap en GitHub pagina van Leaflet staan overzichten van verschillende tile-servers. Via de Leaflet JavaScript-bibliotheek kun je de kaart verder voorzien van verschillende lagen, markeringen, lijnen, etc. Er zijn ook veel plugins beschikbaar, o.a. voor bijvoorbeeld geocoderen.

Conclusie

Er zijn genoeg mogelijkheden om Google Maps gratis te blijven gebruiken. Mochten de gratis Google Maps opties niet toereikend zijn dan kun je altijd nog gebruik maken van Leaflet en gratis (of gelimiteerde) tile-servers. Mocht je vragen hebben over het gebruik van Google Maps of andere kaartoplossingen binnen WordPress neem dan gerust contact met ons op.

Altijd op de hoogte blijven?