Menu

Bulk variaties beheren in WooCommerce

Jelke 28 februari 2019

WooCommerce is één van de voornaamste en meest gebruikte e-commerce platformen van WordPress. Het faciliteert het volledige pakket aan functionaliteiten voor een volwaardige webwinkel. Ook enkele klanten van Pronamic maken al jaren dankbaar gebruik van deze open-source e-commerce plugin.

Beheer van variabele producten binnen WooCommerce

Met de variabele attributen van WooCommerce kun je eenvoudig producteigenschappen toekennen. Hierbij kun je denken aan een kleur of maat. Aan elk attribuut, of combinatie van attributen, kun je vervolgens een prijs toekennen. Een handige functie om productvariaties op te zetten. Maar wat als een product honderden of misschien zelfs duizenden variaties kent? Je wilt als beheerder niet alle variaties handmatig invoegen en beheren. WooCommerce zelf heeft hier geen oplossing voor.

Een klant van ons die al enige tijd WooCommerce gebruikt vroeg ons hier in mee te denken. Hoe zijn een groot aantal productvariaties op een eenvoudige manier te beheren? We gingen op onderzoek uit maar konden geen extensie of plugin vinden die een oplossing bood. Wel kwamen we veel soortgelijke vragen tegen van WooCommerce gebruikers.

Na overleg met de klant hebben we ervoor gekozen hier zelf een extensie voor te schrijven. Met als resultaat de WooCommerce CSV bulk variaties plugin.

WooCommerce CSV bulk variaties

De plugin maakt het mogelijk om een CSV-bestand te koppelen aan een willekeurig variabel product. De regels binnen dit CSV-bestand worden vervolgens uitgelezen en als variatie aan de bezoeker gepresenteerd. 

Koppelen van CSV-spreadsheet aan WooCommerce product.

Opmaak van het CSV-bestand

Elke kolom in het CSV-bestand zal als variabel attribuut op de website getoond worden. Elke rij is een combinatie van opties die uiteindelijk zal leiden tot de totaalprijs.

Voorbeeld van variatietabel

Hieronder een voorbeeld van hoe het CSV-bestand opgemaakt kan worden. De plugin maakt op basis van dit voorbeeld een uitschuifkeuzelijst voor merk en model. De derde prijskolom zal, in combinatie met voorgaande selecties, als productprijs gehanteerd worden.

MerkModelPrijs
AudiA3€ 499,95
AudiA4€ 516,95
AudiA5€ 526,95
BMWX1€ 489,95
BMWX2€ 549,95

Gelijke waarden binnen een kolom worden automatisch onder één optie geplaatst. Naar bovenstaand voorbeeld krijgt de bezoeker als eerste optie dus maar twee keuzevarianten, Audi of BMW.

Op basis van de eerste keuze van de bezoeker zullen de opties in de tweede uitschuifkeuzelijst automatisch bijgewerkt worden. Geen onnodige opties, de bezoeker krijgt alleen relevante keuzes.

WooCommerce demo product met gekoppeld CSV-bestand.

Plugin in actie

Wil je de plugin in actie zien? Dat kan, onze klant DS Covers heeft inmiddels de plugin in gebruik genomen. Bekijk bijvoorbeeld de indoor autohoes Luxx. Hier zie je de vele productvariaties die vanuit het gekoppelde CSV-bestand ingeladen worden.

Ben je geïnteresseerd in deze door ons ontwikkelde WooCommerce extensie, neem dan contact met ons op. Wij beantwoorden graag jouw vragen en helpen je indien nodig met de installatie en configuratie.

Altijd op de hoogte blijven?