Menu

WordPress facturen betalen formulier Gravity Forms

Remco 6 september 2018

Veel van onze klanten kennen ons wel van de Pronamic Pay plugin (voorheen Pronamic iDEAL). We houden ons namelijk al heel wat jaren bezig met het maken van koppelingen tussen WordPress plugins en payment providers. Eén van de meest krachtige oplossing die we gemaakt hebben is de koppeling met de formulieren plugin Gravity Forms. Hiermee is het mogelijk om betaalformulieren te maken voor allerlei verschillende doeleinden. In dit bericht vertel ik meer over hoe wij dit recent hebben ingezet voor het betalen van Twinfield facturen.

Twinfield

We maken bij Pronamic al heel wat jaren gebruik van het online boekhoudprogramma Twinfield. Voor het factureren van projecten en abonnementen maken we gebruik van de Twinfield (klassieke) facturatie functionaliteit. We zijn niet heel enthousiast over deze functionaliteit, maar we redden ons er voorlopig prima mee. Een nadeel is bijvoorbeeld dat je je klanten niet standaard de mogelijkheid kunt geven om facturen online te betalen. Gelukkig kun je met externe tools zoals WordPress, Gravity Forms en Pronamic Pay hier wel verandering in brengen.

Gravity Forms betalingsformulier

Zodra de Gravity Forms plugin is geactiveerd binnen een WordPress website heb je in het WordPress admin dashboard de mogelijk om nieuwe formulieren aan te maken. Vervolgens kun je zelf allerlei verschillende formuliervelden toevoegen aan een formulier. Dit kan ook ingezet worden om een betalingsformulier te maken met bijvoorbeeld de volgende velden:

  • Factuurnummer / referentie (vrij tekst veld)
  • Bedrag (prijs (gebruiker gedefinieerd) veld)
  • Betaalmethode (keuzelijst veld)

Bezoekers/klanten kunnen op dit formulier vervolgens zelf een factuurnummer en het te betalen bedrag invullen. Dit kan als nadeel hebben dat klanten onjuist factuurnummer of bedrag invoeren. Aan de andere kant kan het formulier op deze manier wel voor allerlei doeleinden ingezet worden. Bijvoorbeeld voor een deelbetaling van een factuur of een donatie.

We kunnen het formulier nog wel iets gebruiksvriendelijker maken door voor de velden dynamisch te vullen via URL-parameters. Hiervoor dienen we bij de verschillende velden de optie “Sta toe dat veld dynamisch gevuld kan worden” aan te vinken. We hebben de volgende parameter namen gebruikt voor de velden:

  • Factuurnummer | referentie
  • Bedrag | bedrag

Vervolgens is het mogelijk om de velden automatisch te vullen via URL-parameters:

referentie=1801&bedrag=150

Zodra het betalingsformulier gereed is zal deze nog gekoppeld moeten worden aan je payment provider. Hier komt de Pronamic Pay plugin om het hoekje kijken. Via de formulier instellingen onder “Betalen” kan aangegeven worden aan welke betalingsgateway het formulier gekoppeld moet zijn.

Twinfield factuursjabloon aanpassen

Zodra het betalingsformulier gepubliceerd is op een pagina kunnen we nog een stapje verder gaan. Zo kunnen we het Twinfield factuursjabloon uitbreiden met een factuur betalen link. De klassieke facturatie functionaliteit binnen Twinfield werkt met factuursjablonen op basis van Word-sjablonen. Dit werkt aan de ene kant vrij omslachtig, maar is aan de andere kant ook weer heel krachtig. Wij hebben ons Word-sjabloon voor de facturen aangepast met de volgende tekst en links:

Gebruik onderstaande links om de factuur online te betalen:
Nederlands » https://www.pronamic.nl/betaal/?referentie=<header_invnum>&bedrag=<calclines_totalline_value_@regional>
English » https://www.pronamic.eu/pay/?reference=<header_invnum>&amount=<calclines_totalline_value_@regional>

Pronamic Twinfield factuur Word-sjabloon.

In de praktijk

We hebben deze betalingsformulieren met name opgezet omdat we WordPress betaaloplossingen leuk vinden. We hadden niet direct verwacht dat veel van onze klanten gebruiken zouden gaan maken van de betaallinks. Toch hebben we sinds eind maart al 24 inzendingen binnen gekregen op deze betaalformulieren. Voordeel van deze betalingen is ook dat het bedrag vrijwel direct is bijgeschreven binnen ons Mollie account. Daarnaast kunnen we klanten uit het buitenland nu ook de mogelijkheid geven om een factuur via creditcard te betalen. Al met al zijn wij heel tevreden met de huidige implementatie. Wat nog ontbreekt is het dagelijkse automatisch doorzetten van Mollie betalingen naar Twinfield zoals dat met de bankafschriften werkt.

Altijd op de hoogte blijven?