Menu

Gutenberg, de nieuwe editor voor WordPress

Karel-Jan 17 april 2018

Wie WordPress 5.0 zegt, zegt Gutenberg. Gutenberg wordt de nieuwe editor van WordPress. Deze functionaliteit is al een tijdje beschikbaar via een plugin. Het duurt niet lang meer voordat deze functionaliteit in WordPress core wordt toegevoegd. Dat gaat impact hebben, veel impact. Wij werken al lange tijd met Gutenberg en hebben al veel geëxperimenteerd. Het valt me echter op dat veel WordPress gebruikers niet op de hoogte zijn van deze nieuwe editor. Een update naar WordPres 5.0 kan dan voor een grote verrassing zorgen. In deze blog een korte introductie van de veelbesproken nieuwe editor.

Gutenberg editor

Gutenberg wordt de nieuwe editor voor WordPress en gaat heel anders werken dan je gewend bent. Gutenberg is meer dan alleen een eenvoudige content editor. Zonder de tussenkomst van code of shortcodes kan je een pagina volledig naar eigen smaak inrichten. Het komt daarmee veel in de buurt van hoe een page builder werkt. Een page builder hoor ik je denken… Ja, wij zijn ook geen fan van de page builders die op dit moment op de markt zijn. We gebruiken ze daarom ook niet. We zijn echter wel altijd op zoek naar oplossingen om het beheer van pagina’s en content te vereenvoudigen. Gutenberg is die oplossing.

Blokken

Gutenberg werkt met blokken. Dat betekent dat je blokken op elkaar stapelt om een pagina op te bouwen. Deze blokken kan je eenvoudig verslepen en worden voor allerlei elementen gebruikt. Denk aan paragrafen, titels, quotes, afbeeldingen en embeds. De blokken zijn verdeelt in een 4-tal bloktypes:

  • Standaard blokken (paragrafen, titel, quote etc.)
  • Formatting blokken (tabel, code, etc.)
  • Layout blokken (buttons, scheidingslijn etc.)
  • Widgets

De eerste twee bloktypes spreken voor zich. Dit zijn elementen die je in de oude TinyMCE editor ook al eenvoudig kon gebruiken. Tussen de layout blokken vind je een aantal standaard blokken zoals een button of scheidingslijn. Er is zelfs een mogelijkheid om een blok op te splitsen in meerdere blokken. Hiermee zijn meerdere kolommen op een pagina vanaf nu een peuleschil. Ook de widget blokken zijn erg handig en bieden ongekend veel mogelijkheden. Widgets kunnen nu op elke willekeurige plek op een pagina getoond worden.

Deze blokken functionaliteit vervangt voor een groot gedeelte shortcodes. Laten we eerlijk zijn, echt gebruiksvriendelijk zijn shortcodes nooit geweest. Waar we voorheen nog shortcodes maakten (i.c.m. Shortcake) om extra functionaliteit toe te voegen, kunnen we nu custom Gutenberg blokken ontwikkelen.

Wat vinden wij er van?

Wij zijn enthousiast. Alhoewel het voor veel mensen een grote omschakeling zal zijn biedt het op de lange termijn veel voordelen. Technisch biedt het voor ons ook veel meer mogelijkheden om functionaliteit op een gebruiksvriendelijke en standaard WordPress manier aan te bieden.

Altijd op de hoogte blijven?