Menu

Multitaal website met MultilingualPress

Karel-Jan 30 juni 2017

Laten we eerlijk zijn, een multitaal website in WordPress kan uitdagend zijn. Alhoewel er veel oplossingen in plugin vorm beschikbaar zijn, hebben wij nog niet de optimale oplossing gevonden. Op dit moment staan we echter 100% achter een oplossing met een WordPress multisite. Een aantal jaren geleden heb ik hier al eens een blog over geschreven. Die blog is nog steeds actueel. Een goede aanvulling op deze constructie is de MultilingualPress plugin. Deze plugin geeft de gebruiker een aantal extra functionaliteiten die het beheer eenvoudiger maken.

MultilingualPress is een WordPress plugin waarbij elke taal een aparte site is. De plugin kan deze multitaal websites met elkaar koppelen. Het grote voordeel hiervan is dat je geen lock-in effect hebt. Als je de plugin uitschakeld zullen alle websites in alle talen blijven werken. De plugin voegt alleen extra functionaliteit toe om het beheer eenvoudiger te maken. Laten we de plugin eens onder de loep nemen.

Wijzig alle vertalingen vanuit één omgeving

De vertalingen van een post of pagina kunnen direct vanuit de orginele post editor toegevoegd en/of gewijzigd worden. Dat betekent dat je niet hoeft te switchen tussen de verschillende omgevingen. Je ziet in één oogopslag welke posts of pagina’s vertaald zijn en welke niet. Dit is direct ook het grootste voordeel van de plugin. Het vereenvoudigt het beheer namelijk aanzienlijk.

Taalswitcher

De plugin voegt een eenvoudige taalswitcher widget toe. Met behulp van deze taalswitcher kunnen bezoekers switchen tussen de verschillende talen. Mocht je zelf willen bepalen waar deze switcher getoond wordt kan je onderstaande thema functie gebruiken:


if ( ! function_exists( 'mlp_show_linked_elements' ) ) {
	return;
}

?>
<div class="pt-lang-selector">
	<?php

	mlp_show_linked_elements( array(
		'show_current_blog' => true,
	) );

	?>
</div>

Posts koppelingen

Bij een standaard multisite installatie kunnen posts niet met elkaar gekoppeld worden. Zoals ik eerder al vertelde maakt deze plugin dat mogelijk. Het grote voordeel is dat deze techniek ook gebruikt wordt bij de taalswitcher. Als je op een pagina zit en je gebruikt de taalswitcher om naar een andere taal te gaan, wordt je automatisch geredirect naar de gekoppelde pagina in de andere taal.

Kopieer sites

Als je je bestaande omgeving wilt vertalen naar een andere taal kan je de kopieer functie gebruiken. Alle berichten, pagina’s, mediabestanden, instellingen voor plugins en thema’s, navigatie menu’s, categorieen en tags kunnen in één keer gekopieerd worden naar een andere omgeving. Je gebruikt als het ware één van de websites als template voor de andere websites.

Naast deze voordelen biedt de plugin nog een aantal voordelen:

  • Lijst met incomplete vertalingen
  • hreflang support
  • Vertaal categorieën en tags
  • Prullenbak synchronisatie

Al met al een erg interessante plugin voor een multitaal constructie binnen WordPress. Een goede reden om afscheid te nemen van bijvoorbeeld WPML.

1 reactie

Altijd op de hoogte blijven?