Menu

Snelle (mobiele) website goed voor zoekmachine optimalisatie

Leo 3 april 2017
Snelle WordPress website Google Analytics

Google is geobsedeerd door snelheid! Het is niet voor niets één van de Google Panda ranking signalen. Enkele jaren geleden was de snelheid van de internetverbinding een beperkende factor. Tegenwoordig moeten we rekening houden met meerdere apparaten. Mobiel, tablet, desktop, tv, smartwatch(?). Op elk apparaat moet een website snel laden. Wat kan je hier aan doen? Voor WordPress websites zijn er meerdere mogelijkheden voor snelheidsoptimalisaties.

‘Mobile first’ Google index

Op 4 november 2016 heeft Google aangekondigd om de zoekresultaten ‘mobile first’ te maken. Ze doen dit omdat zoekopdrachten primair via een mobiel apparaat plaatsvinden.

Qua relevante content kijkt Google vooral naar de desktopversie. Dit kan problemen opleveren als een mobiele website minder content bevat en dus minder interessant is.
Met een ‘mobile first’ index wordt bij voorkeur de mobiele versie van een site opgenomen in de index.

Mobielvriendelijke WordPress websites

Zorg dat jouw website goed scoort in de mobiele index van Google. Het enige wat je hiervoor moet doen is zorgen dat deze mobielvriendelijk is. De meest ideale situatie is dat deze ‘responsive’ is. Eén website voor mobiel én desktop met dezelfde content.

Google zelf zegt: “Als je een mobiele versie van jouw site bouwt, houd er dan rekening mee dat een functionele desktop georiënteerde website beter is dan een slecht werkende of incomplete mobiele versie van de website.”

Snelheid voor WordPress websites

Om een snelle WordPress website te maken zijn er meerdere mogelijkheden. Dit zijn:

  • Goede hostingpartij
  • Caching
  • Afbeeldingen comprimeren

Goede hostingpartij

Zorg dat de website bij een goede hostingpartij draait. Op WordPress.org staan enkele partijen die worden aanbevolen voor WordPress websites. SiteGround bijvoorbeeld maakt gebruik van nieuwe technieken. Ze ondersteunen o.a. PHP7 & HTTP/2. Dit zijn de nieuwste webtechnieken en zorgen voor veel snellere laadtijden. Daarnaast ondersteunen ze Let’s Encrypt voor gratis SSL-certificaten.

Caching van website

Met caching worden gegevens opgeslagen in een een tijdelijk geheugen van een webserver en/of de browser van de bezoeker. Hiermee wordt de laadtijd van de website versneld.

Voor WordPress websites worden statische bestanden en databasegegevens gebruikt. Elke keer als een pagina wordt geladen wordt er verbinding gemaakt met de server. De database moet worden geraadpleegd. Bestanden moeten worden gedownload. Dit gebeurt met tientallen/honderden ‘requests’ per keer. Met caching wordt het aantal ‘requests’ flink ingeperkt en wordt data tijdelijk op één plek opgeslagen. Zo kan dit in één keer worden ingeladen, met snellere laadtijden als resultaat.

Er zijn meerdere WordPress plugins beschikbaar die helpen bij het cachen van een website:

Afbeeldingen comprimeren

De juiste afbeeldingen per apparaat tonen is de derde optie om een snelle WordPress website te realiseren. WordPress ondersteunt de mogelijkheid om automatisch aangepaste afbeeldingformaten per schermresolutie te tonen. Hierdoor worden geen onnodig grote foto’s ingeladen voor kleine schermen.

Het comprimeren van afbeeldingen kan ook aanzienlijk schelen in de laadtijd van websites. Vaak wordt er onnodig veel data opgeslagen in afbeeldingen. Metadata over met welke camera, diafragma, sluitertijd, locatie e.d. worden opgeslagen. Door alle overbodige informatie uit deze bestanden te filteren worden afbeeldingen aanzienlijk kleiner. Dit kan soms wel 80% schelen!

Er zijn meerdere partijen waarmee afbeeldingen kunnen worden gecomprimeerd. Denk bijvoorbeeld aan:

Al deze partijen hebben een eigen WordPress plugin. Hiermee worden nieuwe afbeeldingen automatisch verkleind. De afbeeldingen die al in de mediabibliotheek staan kunnen ook met een ‘bulk’ actie worden gecomprimeerd. Zo kan het aantal MB’s van de mediabibliotheek aanzienlijk worden verkleind.

Pronamic helpt

Wil je een nieuwe website laten ontwikkelen of snelheidsoptimalisaties doorvoeren op een bestaande website? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij denken graag met je mee over de mogelijkheden.

Altijd op de hoogte blijven?