Menu

GPL – De licentie voor WordPress

Karel-Jan 1 maart 2017

WordPress is open source en mag door iedereen gebruikt worden. WordPress is uitgebracht onder de voorwaarden van de General Public License (GPL). Dit is algemeen bekend. In de praktijk merk ik echter dat het nog niet voor iedereen duidelijk is, wat deze licentie inhoudt. In deze blog daarom een beknopte uitleg over de GPL.

Laten we eens kijken wat de beschrijving op Wikipedia is:

GPL is een copyleftlicentie voor software die stelt dat je met de software mag doen wat je wilt, inclusief aanpassen en verkopen, mits je dat recht ook doorgeeft aan anderen en de auteur(s) van de software vermeldt. Concreet komt het voorgaande erop neer dat als men software die onder de GPL is gepubliceerd wil verspreiden, daar de broncode bij zal moeten worden gevoegd. Deze broncode mag dan weer verder worden verspreid onder de GPL. Iedereen kan ervoor kiezen zijn of haar programma onder de voorwaarden van deze licentie te publiceren.

Dit is een duidelijke beschrijving. Toch wil ik deze definitie nog kort toelichten. Alles wat uitgebracht wordt onder de GPL, is gratis. Niet gratis in de zin van free-ware. Je mag best geld vragen voor je software, mits je de source code beschikbaar stelt. Dat betekent concreet dat je code door andere ontwikkelaars gebruikt mag worden. Deze ontwikkelaars moeten de code vervolgens ook distribueren volgens de GPL. Gratis kan dus gedefinieerd worden als “vrijheid”.

Een veel voorkomende vraag, die daarbij gesteld wordt is: Kan niet iedereen er vandoor gaan met je software? Het antwoord is ja. Moet je je daar zorgen om maken? Ik denk het niet. In principe mag iedereen je software aanpassen en ook zelf gaan verkopen. In de praktijk zijn hier al heel wat discussies over geweest.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan aan de fork van Jigoshop. Hierbij heeft een groep ontwikkelaars de code van Jigoshop gebruikt en is verder gegaan onder de naam WooCommerce. We weten inmiddels allemaal hoe populair WooCommerce is geworden. Legitiem? 100%. Netjes? Daar kan je je vraagtekens bij zetten.

Een andere actuele discussie gaat tussen Wix en Matt Mullenweg, de oprichter van WordPress. Wix gebruikt blijkbaar code van WordPress, wat vervolgens niet onder de GPL is uitgebracht. Dergelijke discussies zullen hoogstwaarschijnlijk altijd blijven omdat er soms ook een grijs gebied zit, tussen wat wel en wat niet mag. Het is voor iedereen die met WordPress werkt echter wel goed om te weten, onder welke licentie WordPress is uitgebracht.

In het kort

  • Je mag best geld vragen voor je thema of plugin. Software wat uitgebracht wordt onder GPL hoeft niet per se gratis te zijn.
  • Je code mag gebruikt worden door andere ontwikkelaars.

Altijd op de hoogte blijven?