Menu

.blog domein

Karel-Jan 22 februari 2017

Het is een tijdje terug al bekend gemaakt, Automattic, het bedrijf achter WordPress verkoopt sinds kort .blog domeinnamen. Dit nieuws werd in mei al bekend gemaakt. Automattic heeft een kleine 20 miljoen dollar neergelegd voor de rechten van het .blog domein. Matt Mullenberg, de oprichter van Automattic is ervan overtuigd dat deze investering snel is terugverdiend.

Sinds eind november is het voor iedereen mogelijk om een .blog domein te registeren. Maar is het überhaupt zinvol om dit domein te registeren? In deze blog het antwoord.

Er komen regelmatig nieuwe top level domains (TLD) bij. Denk hierbij aan bijvoorbeeld .shop, .online of .frl. Deze TLD’s blijken een succes. Binnen no-time werden er duizenden domeinen geregistreerd. Dit geldt ook al voor het .blog domein. In de eerste week zijn er al meer dan 50.000 registraties geweest. Dat het .blog domein een succes lijkt te zijn, betekent nog niet dat jij dit domein moet registreren.

Uit het oogpunt van Automattic is het .blog domein een logische keuze. WordPress is van origine een blogplatform en het CMS wordt daar veel voor gebruikt. Het is een mooie vervanging van een subdomein of subdirectory. Een eenwebsite.blog oogt simpelweg fraaier dan bijvoorbeeld blog.eenwebsite.nl of eenwebsite.nl/blog. Ik ben er van bewust dat dit misschien wel meer een smaakkwestie is.

Feit is wel dat het steeds lastiger wordt om een goede domeinnaam te krijgen. Voor de meest populaire namespaces zoals .nl of .com is het erg lastig om nog een goede, makkelijk te onthouden domein te registeren. Het is dan beter om uit te wijken naar een ander top level domain. Want één ding staat vast, TLD’s gaan in de toekomst een steeds grotere rol spelen. Dus ben je op zoek naar een domein, maar kan je geen geschikte vinden met een populaire namespace? Wijk dan uit naar een iets minder bekende TLD, zoals .blog.

Ik denk dat we .blog steeds vaker voorbij zullen komen. Met name bij websites waarbij bloggen centraal staat. Het .blog domein kan dan prima draaien naast de corporate site. Het voordeel van het .blog TLD is dat het makkelijk te onthouden is. Marketing technisch kan het daarom voordelen bieden. Denk hierbij aan adverteren op radio of tvspots. Ik adviseer daarom alle bedrijven met een uitgebreide blog, dit domein te registeren. Is het nog niet voor nu, dan zal het hoogstwaarschijnlijk voor in de toekomst een goede investering zijn. Onze blog kan je daarom vanaf nu ook bereiken op pronamic.blog.

Altijd op de hoogte blijven?