Menu

WordPress in 2017

Karel-Jan 9 januari 2017

2016 was een mooi WordPress jaar. Er is in 2016 veel gedaan om WordPress beter, mooier en veiliger te maken. Denk hierbij aan de responsive afbeelding support en oEmbed optimalisaties in WordPress 4.4, de customizer uitbreidingen in WordPress 4.5 en de REST API ontwikkelingen in WordPress 4.7. Ook 2017 belooft weer een mooi WordPress jaar te worden. Matt Mullenweg vertelt in een blogpost waar de focus in 2017 op zal liggen.

Vorig jaar was het het jaar van de customizer en de REST API. Deze ontwikkelingen zullen dit jaar worden voortgezet. De focus komt dit jaar te liggen op:

  • REST API
  • Customizer
  • Editor

Voor elk onderdeel zijn twee personen aangewezen die verantwoordelijk zullen zijn voor de ontwikkeling. Eén persoon voor techniek en de ander voor design. Deze personen zullen nauw met elkaar samenwerken, om het beste resultaat te bereiken. Ryan McCue en Kadam White nemen het voortouw in de ontwikkelingen van de REST API, Matias Ventura and Joen Asmussen zijn verantwoordelijk voor de editor en Weston Ruter en Mel Choyce voor de customizer. Er is nog niet veel bekend over de concrete aanpak, maar in het kort kunnen we het volgende verwachten:

REST API

De oude admin-ajax.php wordt volledig vervangen door de nieuwe REST API functionaliteit. De achterliggende API (WP Heartbeat) werd gebruikt om AJAX-calls uit te kunnen voeren. Daarnaast wordt in de wp-admin zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de nieuwe REST API endpoints.

Customizer

De customizer wordt verder uitgebreid zodat het nog eenvoudiger wordt om een thema aan te passen. Op den duur moet het zelfs mogelijk zijn om een thema volledig naar eigen wens in te richten.

Editor

Bij de editor ligt de focus op een uitmuntende gebruikerservaring. Het moet super eenvoudig worden om een nieuwe pagina of post te maken. Ook zullen zogenaamde “blokken” haar intrede doen. Deze blokken moeten shortcodes of custom HTML vervangen.

Al met al interessante ontwikkelingen en we zijn benieuwd wat we concreet in 2017 kunnen verwachten.

Altijd op de hoogte blijven?