In mijn vorige artikel, een mooie WordPress website kan niet zonder goede teksten, geef ik een aantal tips over waarom goede teksten belangrijk zijn en hoe je dit kunt bereiken. De tips zijn vooral procesmatig en strategisch zoals de tip om het schrijven van teksten uit te besteden en om goed te letten op SEO. Van lezers kreeg ik de vraag of ik ook goede tips weet als jezelf aan de slag wilt met het schrijven van teksten. Uiteraard heb ik die. Mijn eerste tip is om vooral zelf veel te schrijven, alleen dan leer je het. Mijn tweede tip is om blogs van goede schrijvers in de gaten te houden zoals Marianne van Mourik en zeker die van Roy Ishak. Ze geven vaak gratis en goede tips. En dat zijn de echte experts. Graag deel ik met jullie een top acht van adviezen die ik aan hun heb te danken:
1. Geen hulpwerkwoorden
Hulpwerkwoorden maken een zin onnodig lang. Probeer deze te vermijden.
Hulpwerkwoorden zijn: gaan, zijn, zullen, hebben en kunnen. Door hulpwerkwoorden te vermijden overtuigen teksten meer en zijn ze helderder. Ook haal je de twijfel uit de tekst. Door wel hulpwerkwoorden te gebruiken zet je lezers juist aan het denken over hun keuze en zorg je voor twijfel. Ter illustratie:
- Fout: Je zou dit product kunnen kopen.
- Goed: Koop dit product.
2. Schrijf in meervoud
Een slimme tip die ik graag met jullie wil delen is het gebruik van meervoud in opsommingen. Zo vond ik bij opsommingen mijn teksten wat warrig. Door te schrijven in meervoud voorkom je dit omdat je lidwoorden kunt schrappen. Een voorbeeld:
- Fout: In veel beroepen is men goed verzekerd denk daarbij aan de installateur, de accountant of een marketingspecialist.
- Goed: In veel beroepen is men slecht verzekerd zoals installateurs, accountants en marketingspecialisten.
3. Schrap twijfelwoorden
Een lastige opdracht maar schrap de twijfelwoorden. Best wel, soms, wellicht, etc. Wij mogen graag nuanceren maar doe dit niet aan de hand van twijfelwoorden. Je komt dan niet overtuigend over. Ook maakt het zinnen onnodig lang. Wil je nuance in een zin brengen kijk dan eens naar het bijvoeglijk naamwoord. Vaak kun je daar de nuancering in kwijt.
4. Gebruik woorden in de juiste constructie
Plaats de woorden in de juiste volgorde. Zinnen kunnen te lang zijn of niet lekker lopen. Mijn ervaring is dat je dan moet gaan puzzelen. Door woorden in een andere volgorde te zetten of zinnen op te splitsen maak je de tekst beter leesbaar. Daarbij geef ik graag 2 suggesties:
- Plaats samengestelde woorden zoveel mogelijk bij elkaar.
- Plaats het werkwoord zo dicht mogelijk bij het onderwerp.
5. Schrijf hoe je spreekt
Mijn gouden tip is om een persona te maken. Vervolgens moet je schrijven zoals je ook spreekt tegen de persona. Deze truc maakt teksten minder formeel en aansprekender. Benieuwd wat een persona is? Lees ook mijn blog; Hoe schrijf ik een persona?
6. Schrijf op rijm
In potentie zijn rappers goede schrijvers. Ze hebben gevoel voor ritme in teksten en kunnen goed rijmen. En dat is wat je ook nodig hebt in een goede tekst. Deze tip is voor de fijnproevers, breng ritme en rijm in je teksten. Zeker in de belangrijke teksten. De lezer komt dan in een ritme en leest sneller verder. Schrijven op rijm betekent niet dat je tekst moet veranderen in een Sinterklaasgedicht. Rijm en ritme in je teksten brengen kan ook door gebruik te maken van beginrijm, klinkerrijm of het toepassen van een alliteratie. Ook kun je door korte zinnen te gebruiken een ritme aanbrengen in je tekst. De zin ‘WordPress biedt kansen. Wij zien de mogelijkheden.’ Is een goed voorbeeld van een ritmische tekst.
7. Schrijf actief en in bedrijvende vorm
Een andere tip die een groot verschil maakt en die nog regelmatig verkeerd gaat. Teksten moeten actief zijn, dus in de tegenwoordige tijd, en in bedrijvende vorm. Door deze twee regels te gebruiken zijn zinnen veel levendiger en actiegericht. Ter illustratie:
- Fout: Het zou een groot verschil maken wanneer schrijvers deze regel zouden toepassen.
- Goed: Het maakt een een groot verschil wanneer schrijvers deze regel toepassen.
8. Schrijven is schrappen
Deze laatste tip is het grootste cliché die er bestaat maar nog steeds heel actueel. Alleen om deze reden zou een tekstschrijver niet per woord maar gewoon per uur betaald moeten worden. Schrijven is schrappen en door goed te schrappen kun je de grootste verbetering doorvoeren. Zo had ik eerst 12 tips en waren bepaalde stukken wel 2 keer zo lang. Daarnaast controleer ik de tekst voor publicatie op:
- Dubbelingen: Ter illustratie geef ik graag volgend voorbeeld.
- Langdradig en formeel taalgebruik: Wellicht mag ik u attenderen op diverse mogelijkheden.
- Overbodige lidwoorden, voorzetsels of bijvoeglijke naamwoorden.
Tot zover mijn acht gouden tips. Gewoon beginnen, veel oefenenen en we zijn benieuwd naar de resultaten. Gelukt en vervolgens op zoek naar een goede WordPress website? Ook dan houden wij ons graag aanbevolen!
2 reacties
Herkenbare, praktische tips Jan Lammert! Deze tips zijn ook voor de frequente schrijver, blogger en nieuwsbrief-producent een prima reminder!
Dank voor het compliment Paul!