Menu

5 mythes over een snelle WordPress website

Jan Lammert 18 januari 2017

Een snelle website, wie wil dat nou niet? Het zal je niet verbazen dat snelheid een terugkerend onderwerp is in de gesprekken die ik heb met klanten. Wat mij opvalt is dat er veel misverstanden bestaan in relatie tot dit onderwerp. Een goed bedoelend advies van buurman of neefje kan zelfs een nadelige invloed hebben op de snelheid van de website. En dat willen we niet. Graag behandel ik daarom in dit artikel vijf mythes over de snelheid van een WordPress website.

1. Plugins

Installeer een goede plugin en de website is snel. Helaas, zo eenvoudig is het niet. Uiteraard zijn er plugins, bijvoorbeeld op het gebied van caching, die de snelheid van een website flink vergroten. Maar het lukraak installeren van plugins is niet de oplossing. Vaak ligt het probleem aan een combinatie van factoren. Dit kan de hostingpartij, het WordPress thema, de plugins of het aantal bezoekers zijn. Of een combinatie van factoren. Het installeren van een goede cachingplugin kan zeker helpen maar vaak ligt het aan de combinatie van factoren. Het is beter om daar goed naar te kijken dan het plakken van een pleister of het lukraak installeren van extra plugins die extra snelheid beloven. Dit kan zelfs een negatief effect hebben op je website.

2. PageSpeed Insights

Als Google zegt dat mijn website traag is dan heb ik een probleem. Klanten mogen wanneer de nieuwe website online staat, graag een test doen bij Google PageSpeed Insights om de snelheid van de website te controleren. Een goede zaak en bij Pronamic werken wij ook volgens protocollen zodat een goede score is te garanderen. De test bij Google moet wel een hulpmiddel blijven en geen doel op zich. Laatst was ik bij een klant die een score van 100/100 had. Ik werd echter niet vrolijk van de vormgeving en gebruiksvriendelijkheid van de betreffende website. Zie de test bij Google daarom vooral als indicatie en niet als doel. Daarnaast zijn er nog veel meer tools beschikbaar die ook een goed inzicht geven in de snelheid van de website. Te denken valt dan aan Pingdom en GTmetrix. Nauwkeurige tools met uitgebreide feedback. En die feedback is vaak belangrijker dan een cijfer.

3. Jetpack

Maak geen gebruik van Jetpack. Een discussie die regelmatig voorbijkomt op het internet is de eventuele, extra negatieve invloed van Jetpack op je WordPress website. Jetpack is een plugin ontwikkeld door Automattic en Pronamic gebruikt deze bijna standaard voor elke website. Onder andere om de functionaliteit social share mogelijk te maken. Uiteraard klopt het dat de social share functionaliteit je website niet sneller maakt. Het is tenslotte extra code die geladen en opgehaald moet worden. Het is echter niet zo dat Jetpack een extra negatieve invloed heeft. Wil je onder andere gebruik maken van social share? Jetpack is dan een prima oplossing.

4. SSL

Een verbinding via https:// werkt vertragend. Bij Pronamic is het gebruik van een SSL-certificaat de standaard. Het klopt dat een extra script wordt aangeroepen voor de verificatie van de website. Dit is echter een klein script die bijna verwaarloosbaar is. Gelet de overduidelijke voordelen op het gebeid van veiligheid en betrouwbaarheid van SSL is mijn advies om elke website standaard van SSL te voorzien.

5. Lange teksten en grote afbeeldingen

Grote afbeeldingen en/of lange teksten maken mijn pagina trager. In de praktijk maakt dit weinig tot geen verschil. Langere tekstpagina’s sowieso niet en ook grote afbeeldingen op een website is prima mogelijk. Het is dan wel belangrijk dat de afbeelding de juiste resolutie heeft, geen onnodige metagegevens bevat en niet te groot is. Gebruik maken van een goede plugin zoals WP Smush is dan erg handig.

Tot zover 5 mythes over een tragere WordPress website. Benieuwd hoe je je WordPress website dan wel sneller krijgt? Vaak is het een combinatie van factoren zoals de hostingpartij waar je gebruik van maakt, de opbouw van het WordPress thema en de plugins die je gebruikt. Succes met het optimaliseren en mocht je vragen hebben, laat gerust een reactie achter.

Altijd op de hoogte blijven?