Menu

WordPress 4.7 – De meest interessante wijzigingen

Karel-Jan 27 december 2016

Het zal je vast niet ontgaan zijn, vorige week is WordPress 4.7 gelanceerd. Deze release draagt de naam Vaughan, vernoemd naar de jazzvocalist Sarah “Sassy” Vaughan. Voor thema ontwikkelaars is dit een interessante release.

Deze release bevat het nieuwe standaard WordPress thema Twenty Seventeen, waar ik eerder al een blog over schreef. Naast dit nieuwe thema bevat deze release nog een aantal noemenswaardige updates.

Post type Templates

Custom page templates is een functionaliteit die er sinds het begin van WordPress is. Dit geeft ontwikkelaars de mogelijkheid om verschillende pagina layouts voor gebruikers beschikbaar te stellen. Gebruikers kunnen pagina’s er zo eenvoudig anders uit laten zien. Een krachtige functionaliteit die veel gebruikt wordt.

De enige beperking is, dat deze functionaliteit alleen werkt voor pagina’s. Althans dat was zo. Met de release van WordPress 4.7 werkt dit ook voor post types. De template hiërarchie flexibiliteit krijgt hierdoor een flinke boost. Waarbij we hiervoor “vroeger” custom meta fields gebruikten, kunnen we nu de nieuwe “Template Post Type” header gebruiken. Een custom pagina ziet er dan als volgt uit.


/**
 * Template Name: Landingspage
 * Template Post Type: post, page, product
 */

get_header();

while ( have_posts() ) { the_post();

	the_title();
}

get_footer();

REST API endpoints

Er is heel wat reuring in de WordPress community geweest. Reuring in positieve zin. Allemaal door de ontwikkelingen omtrent de WP REST API integratie. Bij de lancering van WordPress 4.4 zijn hierin de eerste stappen gezet. Ik schreef hier eerder dit jaar al een blog over. Bij de release van WordPress 4.7 is ook het laatste deel van de WP REST API integratie afgerond.

Vanaf nu kunnen we gebruik maken van de WP REST API endpoints. Deze endpoints geven andere websites of apps toegang tot jouw WordPress data. Dit werkt erg eenvoudig. Je kan gebruik maken van standaard WordPress URL endpoints zoals:

  • wp-json/wp/v2/users
  • wp-json/wp/v2/posts
  • wp-json/wp/v2/pages
  • wp-json/wp/v2/categories

Op deze manier kan je gebruikers, berichten, pagina’s of andere WordPress data uitlezen. Kijk voor een volledige lijst in de REST API handboek. Een toevoeging met veel toekomstperspectief. En weer een plugin minder. Bye bye WP REST API plugin.

Videoheaders

Video op het web is populairder dan ooit. Ook zien we een enorme groei in het gebruik van video headers. Meestal worden deze video headers ingezet om binnen een 10-tal seconden een goede indruk van een bedrijf, product of dienst te geven. WordPress springt in op deze trend. De custom header functionaliteit is uitgebreid met video ondersteuning. Alvorens je gebruik kan maken van deze functionaliteit moet je een 3-tal stappen ondernemen.

  1. Video support activeren met add_theme_support;
  2. Video header markup toevoegen met the_custom_header_markup();
  3. CSS styling toevoegen voor de navigatie onderdelen.

Via de customizer is het nu mogelijk om een video header in te stellen. Een volledig overzicht van de nieuwe functies met betrekking tot video support vind je op make.wordpress.org.

Het WordPress dashboard in je eigen taal

Sinds WordPress 4.0 kan je de taal van je website instellen onder de algemene instellingen in je WordPress dashboard. Deze taal geldt dan voor zowel de website als de WordPress backend.

Deze toevoeging maakte lokalisatie al een stuk eenvoudiger. Bij de bouw van een meertalige website middels een multisite constructie loop je echter tegen het probleem aan dat voor elke site, de backend in dezelfde taal is als de website. Dit kan een probleem zijn als je Deens, Russisch of Arabisch minder goed is. Uiteraard waren er plugins om dit probleem op te lossen. Die voelden echter nooit als een echt goede oplossing. Met deze nieuwe release zit deze functionaliteit in WordPress core gebakken. Je kan nu zelf kiezen in welke taal je het dashboard wilt hebben. Bye Bye WP Native Dashboard plugin.

PDF miniatuurvoorbeeld

Je houdt er van, of je haat het, de mediabibliotheek van WordPress. De “haters” zitten vooral in de hoek van grote sites met duizenden media bestanden. Ik ben ervan overtuigd, dat wanneer je je bestanden duidelijke en gestructureerde namen geeft het goed werkbaar blijft.

De WordPress community doet ook haar uiterste best om dit onderdeel te verbeteren. Bij de lancering van WordPress 4.7 hebben ze de focus op het beheer van PDF bestanden gelegd. Zo wordt er nu automatisch een thumbnail van een PDF gemaakt zodat het eenvoudiger is om de documenten te onderscheiden.

Aangepaste CSS

Als laatste wil ik nog kort stilstaan bij de aangepaste CSS functionaliteit. WordPress 4.7 geeft je de mogelijkheid om aangepaste CSS toe te voegen en direct te zien wat voor effect deze aanpassingen op je site hebben.

Hoewel ik niet direct adviseer deze functionaliteit te gebruiken geeft het wel een goed beeld van de kracht en mogelijkheden van de customizer. Het is een ideale tool om even snel te kijken hoe een wijziging er uit ziet. Je kan het vergelijken met een browser developer tool, maar dan voor WordPress.

Altijd op de hoogte blijven?