Menu

Mappen uitsluiten in Sublime Text zoekopdracht

Remco 16 december 2016
WordPress en Sublime Text 3

Als WordPress webdeveloper maak ik veel gebruik van de eenvoudige en krachtige teksteditor Sublime Text. Deze teksteditor heeft veel handige functionaliteiten, is erg stabiel en kan naar eigen smaak ingericht worden. Ik gebruik Sublime Text zelf voornamelijk vanwege de snelheid, de app opent en reageert snel.

Bij het ontwikkelen van WordPress plugins of thema’s komt het regelmatig voor dat ik het project even moet doorzoeken. Sublime Text heeft hiervoor een handige “Find in Folder…” zoekfunctie.

Sublime Text 3 - Find in Folder

Bij kleine projecten werkt dit erg goed, maar bij grotere projecten waarbij gebruik gemaakt wordt van Node.js, Bower, Composer, SASS, etc. kan het aantal te doorzoeken bestanden enorm toenemen. Zo kan een node_modules map al snel 100+ MB zijn met 10.000+ bestanden.

Finder info node_modules

Dit kan het doorzoeken van een project flink vertragen. Gelukkig zijn er mogelijkheden om mappen uit te sluiten van een Sublime Text zoekopdracht. Zo kun je in het “Where:” field extra filters opgeven. Om bijvoorbeeld de `node_modules` map uit te sluiten voeg je daar -*/node_modules/* aan toe:

Sublime Text 3 - Finder in Folder - node_modules filter

Dit is alleen vrij bewerkelijk om voor elke zoekopdracht te doen, vooral als je meerdere mappen wilt uitsluiten. Gelukkig is het ook mogelijk om globaal mappen uit te sluiten voor alle zoekopdrachten. Hiervoor ga je naar “Sublime Text » Preferences » Settings” en bewerk je het Packages/User/Preferences.sublime-settings bestand.

Met de folder_exclude_patterns setting kan aangegeven worden welke mappen uitgesloten moeten worden. Nadeel is dat de mappen die hierin opgegeven worden ook niet langer zichtbaar zijn in de linker zijbalk. Dit is voor de Bower bower_components en Composer vendor mappen soms minder handig. Dit kan echter opgelost worden door deze mappen op te geven in de binary_file_patterns setting.

Sublime Text 3 - Preferences.sublime-settings

Dit heeft mij enorm geholpen om zoekopdrachten in complexere WordPress projecten te versnellen.

{
	"ignored_packages":
	[
		"Vintage"
	],
	"folder_exclude_patterns":
	[
		".svn", ".git", ".hg", "CVS",
		".sass-cache",
		"node_modules"
	],
	"binary_file_patterns":
	[
		"*.jpg", "*.jpeg", "*.png", "*.gif", "*.ttf", "*.tga", "*.dds", "*.ico", "*.eot", "*.pdf", "*.swf", "*.jar", "*.zip",
		"bower_components/*"
	]
}

Hier kun je uiteraard naar eigen smaak extra mappen aan toevoegen. Heb je zelf ook handige tips/trucs voor Sublime Text laat dan even een reactie achter.

Altijd op de hoogte blijven?