Menu

Google Chrome toont beveiligingswaarschuwing websites zonder HTTPS

Leo 8 november 2016
Chrome: HTTP niet beveiligd

De laatste tijd is één ontwikkeling flink in opmars, namelijk het aanbieden van websites via een beveiligde verbinding. Websites die via een beveiligde verbinding lopen zijn te herkennen doordat ze beginnen met ‘https://’. Bij Pronamic voorzien wij websites die wij opleveren standaard van een SSL-certificaat. Hiervoor maken wij gebruik van Let’s Encrypt.

Ook Google hecht veel waarde aan een ‘veilig internet’. Zo is een veilige verbinding één van de belangrijkere factoren voor het algoritme van Google om de volgorde van de zoekresultaten te bepalen. Per januari 2017 doet Google er nog een schepje bovenop. Ze gaan alle websites zonder een SSL-certificaat markeren als ‘Niet veilig’.

Wat zijn de gevolgen van deze wijziging?

Google wil dat zoveel mogelijk websites via een beveiligde HTTPS verbinding gaan communiceren. Met de centrale positie die Google heeft op internet zijn zij ook dé partij die website eigenaren kunnen pushen om over te stappen.

SEO positie website

Google heeft in 2014 al aangegeven dat HTTPS een ranking factor is bij het tonen van websites in de zoekresultaten. Concreet betekent dit dat websites die via een HTTPS verbinding communiceren hoger worden getoond dan websites zonder een beveiligde verbinding.

Conversies op de website

De melding in Chrome kan ook gevolgen hebben voor bijvoorbeeld het aantal verkopen via WordPress webshops. Bezoekers kunnen het gevoel krijgen dat ze iets kopen via een onveilige website. Daardoor kunnen ze afhaken en naar een eventuele concurrent gaan die wel een beveiligde verbinding heeft.

Met de discussies van de laatste jaren over privacy op internet hechten steeds meer bezoekers hier waarde aan. Ook volgens de wet is het tegenwoordig verplicht om privacygevoelige informatie via een beveiligde verbinding te communiceren. Als website eigenaar dus genoeg redenen om jouw website te beveiligen met een SSL-certificaat.

De oplossing is een SSL-certificaat

Beveilig je website nog in 2016 met een SSL-certificaat. Tot voor kort waren SSL-certificaten best duur om aan te schaffen. Sinds enige tijd worden ook gratis SSL-certificaten aangeboden via Let’s Encrypt. Deze dienst wordt door grote internationale bedrijven gefinancierd. Zoals Facebook, Cisco, Mozilla en het moederbedrijf van WordPress: Automattic.

Let’s Encrypt heeft als doel, het zo eenvoudig mogelijk te maken om een SSL-certificaat in te stellen. Hierbij zijn ze afhankelijk van hostingbedrijven. Gelukkig ondersteunen steeds meer hostingbedrijven Let’s Encrypt. Informeer bij jouw hostingbedrijf wat zij voor jouw website kunnen doen. Pronamic werkt met meerdere gespecialiseerde WordPress hostingbedrijven samen. Als wij hierin iets kunnen betekenen, neem uiteraard vrijblijvend contact met ons op.

Altijd op de hoogte blijven?