Menu

Nieuw WordPress thema: Twenty Seventeen

Karel-Jan 13 oktober 2016
Twenty Seventeen

Het is al bijna weer een jaar geleden dat het Twenty Sixteen thema werd gelanceerd. Dit thema is actief op meer dan een miljoen websites. Binnenkort kunnen we een nieuw standaard thema verwachten, Twenty Seventeen. Het design is al klaar.

Als designer word ik altijd enthousiast van de aankondiging voor een nieuw standaard WordPress thema. Laten we dit thema eens onder de loep nemen.

Het Twenty Seventeen thema is ontworpen door Mel Choice, een design Engineer bij Automattic. Het nieuwe thema oogt modern en is bij uitstek geschikt voor een zakelijke website of product showcase.

De makers proberen een grote doelgroep te bereiken door een aantrekkelijk design. Bij dit thema ligt de focus echter ook op het zo eenvoudig mogelijk configureren van het thema. Denk hierbij aan de mogelijkheden van de customizer. Het opzetten van een eigen website wordt hierdoor nog eenvoudiger. Daarnaast wordt dit thema uiteraard gebruikt als showcase voor nieuwe WordPress core functionaliteiten en verbeteringen. Hierbij moet je denken aan:

 • Een verbeterde workflow voor het instellen van een statische pagina voor de voorpagina;
 • Zichtbare bewerken iconen in de customizer;
 • Video integratie voor custom headers;
 • Dummy content voor live previews.

Twenty Seventeen

Om de CSS van het thema zo eenvoudig mogelijk te houden, wordt er geen gebruik gemaakt van een preprocessor zoals SASS of LESS. Dit houdt de learning curve voor nieuwe gebuikers laag en maakt het eenvoudiger om het thema qua code te begrijpen.

De initiële ontwikkeling van het thema zal op GitHub plaats vinden. Na de definitieve integratie in WordPress core zal de verdere ontwikkeling van dit thema op Trac plaatsvinden.

Voor ondernemers die online willen starten, raad ik absoluut de standaard WordPress thema’s aan. Zoals ik in de intro al noemde, word ik altijd enthousiast van deze nieuwe thema releases. Bevat dit thema alle mogelijke functionaliteiten? Nee. Meer dan 100 verschillende shortcodes? Nee. Een ingewikkelde customizer? Nee. Dit zijn stabiele thema’s met de standaard functionaliteiten die WordPress biedt. Nice!

4 reacties

 1. Bedankt voor deze mooie introductie. Mag ik jullie iets vragen? Ik heb Twenty seventeen geïnstalleerd op http://www.omniainteractive.nl, maar de weergave van de header ziet er op mobiel niet goed uit, wordt horizontaal in elkaar gedrukt weergeven, als de mobiele telefoon in verticale stand staat. Volgens mij gebruik ik wel de standaard aanbevolen grootte van 200 x 1200 pixels. Even wachten op nieuwe versies? Of kan ik er zelf iets aan doen?

 2. Ik kan het niet direct reproduceren, maar het kan te maken hebben met object-fit. Deze methode wordt namelijk nog niet door alle browsers ondersteund:

  http://caniuse.com/#feat=object-fit

  Je zou object-fit en height kunnen weglaten voor een snelle fix. Ik verwacht echter dat een nieuwe versie dit ook zal oplossen.

 3. Philip Van Impe

  Ik ben een beginner.
  Ik gebruik het thema twenty seventeen. Ik heb 4 pagina’s gecreëerd die dus zichtbaar zouden moeten zijn op de menubalk. Maar ik zie die menubalk nergens. Wanneer ik thema twenty thirteen gebruik is de menubalk wel zichtbaar.
  Wat doe ik verkeerd?

Altijd op de hoogte blijven?