Welke WordPress website vind jij nu het allermooist? Laatst kreeg ik deze vraag tijdens een verjaardagfeestje gesteld. Een leuke vraag. Niet alleen omdat ik mijn vrije tijd graag over websites mag praten maar vooral omdat het mij liet nadenken over wat ik belangrijk vind aan een website.
Gemaakt volgend de laatste kwaliteitseisen? Ja. Gebruik van nifty technieken? Ook leuk. Mooie vormgeving? Zeker belangrijk. Goede conversie? Check. Maar wat voor mij het verschil maakt tussen een leuke en een geslaagde website zijn de juiste foto’s en teksten. Hoe mooi en goed je website ook is, mijn stelling is dat je met de juiste foto’s en teksten het verschil maakt.
Bij Pronamic zijn we momenteel bezig met een update van onze WordPress website. Intern ben ik degene die zich altijd graag over de teksten mag buigen. Een leuke klus en vanuit mijn ervaringen geef ik graag een aantal tips waar ik rekening mee houd tijdens het schrijven.
Weet voor wie je schrijft
Mijn eerste tip is meteen de meest belangrijkste tip: Weet voor wie je schrijft. Het schrijven van een tekst en het opdoen van inspiratie is een stuk eenvoudiger wanneer je de doelgroep duidelijk voor ogen hebt. Werk daarom met een persona. In een eerdere blog, hoe maak je een persona, leg ik uit hoe je dit kunt realiseren. Schrijf vervolgens zoals je ook tegen die persoon zou spreken als je hem of haar zou tegenkomen. Dit maakt je teksten een stuk toegankelijker en leesbaarder.
Schrijven is schrappen
Je wilt je lezer graag zoveel mogelijk informatie meegeven. Een extra zin of een extra punt bij een opsomming is zo toegevoegd. Ga daarom je tekst kritisch na en kijk waar je kunt schrappen. Zelf is dit punt mijn grootste valkuil maar weet dat je lezer vaak niet zit te wachten op al die extra tekst. Je lezer wil in zo kort mogelijk tijd een goed antwoord.
Controleer de spelling
Afhankelijk van je doelgroep vind ik dat af en toe een klein spellingsfoutje best moet kunnen. Zeker op plekken waar teksten staan van mensen, waarvan het schrijven niet hun beroep is. Een ontwikkelaar die bijvoorbeeld in een handleiding of FAQ een spellingsfoutje maakt, wekt bij mij geen ergernis op. De grens ligt bij mij wat de gemiddelde spellingschecker kan detecteren. Wanneer je dat rode streepje onder een woord negeert dan is het namelijk gewoon luiheid en zo ga je niet om met lezers die de tijd nemen om je artikel te lezen. Controleer je teksten daarom goed en laat anders een collega of tekstschrijver de teksten controleren. Kleine moeite en je laat zien dat je de lezer serieus neemt.
Denk aan de zoekmachine optimalisatie
Wanneer je aan het schrijven bent, houd dan rekening met de zoekmachines. Bedenk van te voren welke zoekwoorden belangrijk zijn en verwerk deze in de teksten. Een extra hulpmiddel die wij standaard toevoegen aan onze WordPress websites is de Yoast SEO. Door een focus keyword toe te voegen krijg je direct tips te zien over hoe je je pagina kunt verbeteren. Overigens moet je ook niet overdrijven in optimaliseren voor Google. Het moet altijd een prettige leesbare tekst blijven.
Structuur
Het gemiddelde bezoekje aan een webpagina is bijzonder kort. Door een webpagina goed te structureren kan de bezoeker sneller de afweging maken of deze pagina antwoord geeft op de vraag. Maak daarom gebruik van tussenkopjes en subtitels.
Stop niet met schrijven
Schrijven is een ambacht en je kunt het alleen leren door het veel te doen en te blijven doen. Blijf daarom vooral doorgaan met schrijven.
Besteed het uit
Vind je het schrijven van teksten niet leuk of heb je geen tijd om teksten te schrijven? Wees dan eerlijk tegen jezelf en besteed de werkzaamheden uit. Je kunt dan effectiever je tijd besteden aan andere zaken. Het schrijven van teksten is belangrijk en moet continue gebeuren. Ook Pronamic werkt met verschillende specialisten samen die jou eventueel goed kunnen helpen.
Aan de slag met teksten en je weet nog steeds niet hoe? Of wil je je mooie teksten op een spiksplinternieuwe WordPress website plaatsen. Neem gerust contact op met Pronamic. Wij helpen je graag!