Menu

WordPress, Google Analytics en de privacywet

Leo 18 augustus 2016
Cookies

Eind juni kwam in het nieuws dat bijna de helft van de ziekenhuizen de cookiewet overtreden. Ze geven onterecht gegevens door aan derden door tracking cookies. Dat is in strijd met de privacywet aldus de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

Normaal gesproken kan je met een cookiemelding aangeven dat je website gebruik maakt van cookies. Hierbij gaat het met name om cookies die je surfgedrag bijhouden en dus ook Google Analytics. Met deze cookies kunnen websitebeheerders jou bijvoorbeeld advertenties voorschotelen van producten die je net hebt bekeken.

Medische sector en Google Analytics

Voor de medische sector gelden strengere regels dan voor andere websites. Zo is het o.a. niet toegestaan persoonlijke gegevens bij te houden. “Als iemand de webpagina over de afdeling cardiologie bezoekt, dan heeft hij het recht vervolgens niet her en der benaderd te worden als mogelijk hartpatiënt” aldus de Autoriteit Persoonsgegevens.

Om toch Google Analytics te kunnen gebruiken en te voldoen aan de privacywet kan je vier maatregelen nemen. Deze heeft de Autoriteit Persoonsgegevens beschreven in een handleiding. De maatregelen die je moet nemen zijn als volgt:

  1. Een bewerkersovereenkomst met Google afsluiten;
  2. Het IP-adres van gebruikers anonimiseren door de laatste 3 cijfers te verwijderen;
  3. Het delen van gegevens met Google uitzetten;
  4. De gebruiker informeren over het gebruik van Google Analytics.

Bekijk de handleiding op de website van Autoriteit Persoonsgegevens.

Altijd op de hoogte blijven?