Menu

5 populaire jQuery plugins – Deel 2

Karel-Jan 3 augustus 2016

Vorig jaar heb ik een blog geschreven met vijf populaire jQuery plugins. We zijn nu een jaar verder en ik wil graag een aantal jQuery plugins met jullie delen die ik het afgelopen jaar veel heb gebruikt. Deel 2 van vijf populaire jQuery plugins.

Enquire

In een tijd waarbij we met steeds meer verschillende apparaten krijgen te maken zijn media queries onmisbaar. Met enquire.js heb je ook de mogelijkheid om deze techniek in javascript te gebruiken. Dit werkt ongeveer hetzelfde zoals je dat gewend bent in CSS. Hierdoor hoef je zelf niet allemaal complexe if else constructies te schrijven, maar gebruik je de techniek die je altijd al gebruikte. Een absolute must have.

MatchHeight

Je bent vast wel eens tegen het probleem aangelopen waarbij kolommen in een rij verschillende hoogtes krijgen. Je kan dit oplossen door de blokken een vaste hoogte te geven. Dit is echter niet bepaald een schaalbare oplossing. Hiervoor biedt de matchHeight plugin een goede oplossing.

MatchHeight zorgt ervoor dat alle blokken in een rij dezelfde hoogte krijgen. Er zijn nogal wat alternatieve plugins beschikbaar. Ik heb verschillende plugins getest en MatchHeight komt het beste uit de test. De plugin houdt rekening met elementen die gefloat zijn, kan omgaan met responsiveness en werkt goed in oudere browsers.

Slick

Slick is een populaire carrousel plugin. Wat de plugin onderscheidt van andere plugins is de goede responsive support. De plugin biedt de mogelijkheid om verschillende breekpunten toe te voegen en hiervoor specifieke instellingen te gebruiken.

Een Slick carrousel is volledig naar eigen wens aan te passen. Er zijn een groot aantal demo’s op de website te vinden.

Swipebox

Swipebox is een jQuery “lightbox” plugin voor de desktop, mobiel en tablet. De plugin werkt uitstekend op kleine apparaten en biedt goede ondersteuning voor video. Daarnaast ziet Swipebox er grafisch gelikt uit. Een stuk beter dan oudere alternatieven zoals PrettyPhoto en Fancybox.

Swipebox maakt gebruik van CSS animaties en ondersteunt onder andere keyboard navigatie voor de desktop. Daarnaast is Swipebox volledig retina ready.

Jarallax

Met Jarallax kan je een parallax scrolling effect creëren. Veel parallax scrolling websites maken gebruik van oude technieken, wat resulteert in hoge framerates. Dit heeft vervolgens een negatieve invloed op de gebruikerservaring.

Jarralax maakt gebruik van de CSS 3D transform techniek om het parallax effect te creëren. Dankzij deze techniek maak je optimaal gebruik van de processorkracht van je apparaat. Jarallax heeft een duidelijke documentatie en is opensource.

Altijd op de hoogte blijven?