Menu

Random berichten tonen met de WP REST API

Karel-Jan 28 juli 2016

WordPress zet steeds meer stappen om een volwaardig applicatie framework te worden. Met de komst van de WP REST API zijn de mogelijkheden eindeloos. Het geeft ontwikkelaars bijvoorbeeld de mogelijkheid om niet meer de wp-admin te hoeven gebruiken. Een goed voorbeeld hiervan is de lancering van Calypso.

De infrastructuur van de WP REST API zit sinds WordPress 4.4 in core. De integratie van de REST API infrastructuur is onderdeel van een “multi-stage” lancering. In één van de volgende releases zal WordPress waarschijnlijk voorzien worden van enkele standaard endpoints. Deze endpoints zullen er voor zorgen dat WordPress data is op te vragen via een HTTP-request. In deze blog laat ik zien hoe je met de WP REST API random berichten kan tonen.

Empatec

Omdat de endpoints functionaliteit nog niet in WordPress core zit hebben we vooralsnog een plugin nodig. Installeer hiervoor de WP REST API plugin. Deze plugin maakt het mogelijk om met een HTTP-request WordPress data op te vragen. Bijvoorbeeld door deze URL aan te roepen: .

De v2 in de URL geeft aan dat we gebruik maken van versie 2 van de WP REST API plugin. Mochten de endpoints in WordPress core worden toegevoegd kan je deze v2 uit de URL weglaten. De WP REST API stelt de website data beschikbaar in een eenvoudig JSON-formaat. Deze data kunnen we vervolgens op verschillende manieren uitlezen. Met een AJAX-request kunnen we bijvoorbeeld random berichten tonen. Met wp_localize_script maken we de endpoints URL beschikbaar in javascript.

Nu is het een kwestie van het uitlezen van het JSON-bestand. Met een eenvoudige AJAX-request tonen we een random post op de pagina. Het data filter zorgt ervoor dat er een random post wordt ingeladen. In dit voorbeeld wordt alleen de titel van een post getoond. Dit is uiteraard eenvoudig uit te breiden met de data uit het JSON-bestand.

Dit is slechts een eenvoudig voorbeeld van wat er met de WP REST API mogelijk is. Eén ding is zeker, de WP REST API gaat een grote impact in WordPress land hebben.

Altijd op de hoogte blijven?