Menu

5 minder bekende interessante WordPress functionaliteiten

Karel-Jan 3 mei 2016

Dit keer een minder technische blog en met name bedoeld voor de gemiddelde WordPress gebruiker. In deze blog behandel ik een vijftal WordPress functionaliteiten die de workflow kunnen verbeteren en het beheer van je content vereenvoudigd.

1. Gebruiker specifieke scherminstellingen

De gebruiker specifieke scherminstellingen zijn relatief lastig te vinden. Veel WordPress gebruikers gebruiken deze instellingen nooit. Deze optie staat rechtsboven naast de “Hulp” knop en kan gebruikt worden om bijna alle WordPress elementen uit- of in te schakelen.

De scherminstellingen kunnen per onderdeel verschillen. Zo kan je bij het onderdeel menu’s bijvoorbeeld specifieke menu eigenschappen tonen of verbergen. Bij de archieven kan je dan weer het aantal items per pagina wijzigen.

scherminstellingen

2. Wijzig menu’s via de customizer

Je bent vast gewend om menu’s te beheren via de menu’s pagina (Weergave > Menu’s). Sinds de komst van de customizer is het echter ook mogelijk om daar de menu’s te beheren. Het voordeel hiervan is dat je je wijzigingen direct live kunt bekijken. Daarnaast kan je in deze interface allerlei andere onderdelen van je site beheren.

menu

3. Markdown syntax

De markdown syntax functionaliteit is ideaal om sneller een blog te schrijven. Markdown is een markup taal om het schrijven van HTML te vereenvoudigen. Deze techniek is echter ook ideaal voor het maken van koppen binnen de WYSIWYG editor.

Met behulp van hashtags kan je op een snelle manier koppen toevoegen. Met één hashtag maak je een H1, met twee hashtags een H2, met drie een H3 enz. Met een groter dan teken maak je bijvoorbeeld een blockquote.

markup

4. Automatische content embed

Auto-embed is niet nieuw in WordPress. Wat ik met automatisch content embed bedoel is dat je door het toevoegen van een link automatisch een blok content met een samenvatting van een bericht of pagina kan tonen. Deze functionaliteit is beschikbaar sinds WordPress 4.4. Hiervoor hoef je alleen maar een link in je tekst editor te plakken. De rest gaat vanzelf.

embed

5. Press this functionaliteit

De press this functionaliteit zit al een hele tijd in WordPress, maar is voor de meeste WordPress gebruikers onbekend. Het is als het ware een browser extensie waarmee je content kunt verzamelen om vervolgens te delen. Het is een ideale manier om snel een post te publiceren. Lees meer over deze functionaliteit op de codex.

Altijd op de hoogte blijven?