Menu

WordPress site logo support

Karel-Jan 21 maart 2016

Bij de laatste releases van WordPress zijn er veel ontwikkelingen rondom de customizer. De customizer is een tool waarmee je zelf eenvoudig onderdelen van je website kan aanpassen.

Sinds WordPress 4.3 is het bijvoorbeeld mogelijk om je eigen favicon toe te voegen. Dit maakt externe plugins overbodig. Bij de volgende WordPress release komt er nog een interessante uitbreiding van de customizer. Het wordt mogelijk om je eigen logo toe te voegen.

Het was natuurlijk al wel mogelijk om zelf een logo upload functionaliteit aan de customizer toe te voegen. Hier kon je bijvoorbeeld de image of upload customizer controls voor gebruiken. Met de komst van de site logo functionaliteit zijn deze custom integraties overbodig geworden. De logo upload functionaliteit is overigens overgenomen van Jetpack. In principe is deze functionaliteit in z’n volledigheid vanuit Jetpack verplaatst naar WordPress core. De kans is dus groot dat je deze customizer optie al eens bent tegengekomen.

Customizer

Deze nieuwe functionaliteit is standaard niet actief. Thema ontwikkelaars kunnen de WordPress site logo functionaliteit activeren met onderstaande code:


add_theme_support( 'site-logo' );

Deze functie accepteert nog een tweede parameter voor het bepalen van de grootte van het logo. Voor het tonen van het logo zijn er een aantal functies in het leven geroepen:

  • get_custom_logo()
  • the_custom_logo()
  • has_custom_logo()

Het voordeel van deze customizer control tegenover de standaard image control is dat het hier bijvoorbeeld mogelijk is om een SVG logo up te loaden. Let er hierbij wel op dat je thema SVG uploads ondersteunt. Gebruik hiervoor de upload_mimes filter.

Altijd op de hoogte blijven?