Menu

WordPress site icoon zelf eenvoudig instellen

Remco 25 maart 2016
WordPress site icoon

Collega Karel-Jan gaf in het bericht “WordPress site logo support” al aan dat de WordPress customizer volop in ontwikkeling is. Zo zal het in WordPress 4.5 eenvoudiger worden om het logo van je website te beheren. En sinds WordPress 4.3 is het al mogelijk om zelf een site icoon in te stellen. In dit bericht lees je waarom het belangrijk is dat je gebruik gaat maken van de WordPress site icoon functionaliteit.

Voor de lancering van de site icoon functionaliteit in WordPress 4.3 definieerde veel WordPress ontwikkelaars de site iconen via het WordPress thema. Ook de WordPress thema’s van Pronamic bevatten tot voor kort vaak HTML-code om een website te voorzien van een favicon en iconen voor bijvoorbeeld de iPhone. Begin deze maand zijn we hier vanaf gestapt en maken nu voornamelijk gebruik van de WordPress site icoon functionaliteit.

De WordPress site icoon functionaliteit werkt namelijk out-of-the-box in WordPress. Het is niet nodig om deze functionaliteit via de add_theme_support() functie te activeren. Daarnaast zorgt WordPress er standaard automatisch voor dat er 4 verschillende formaten van het icoon worden aangemaakt:

  • 32 × 32 pixels favicon.
  • 180 × 180 pixels app icoon voor iOS tot iPhone 6+.
  • 192 × 192 pixels Android/Chrome app icoon.
  • 270 × 270 pixels middelgroot icoon voor Windows.

Zoals je kunt zien wordt de WordPress site icoon functionaliteit niet alleen voor de favicon in je webbrowser gebruikt.

WordPress site icoon in Google Chrome.
WordPress site icoon in Google Chrome.

De WordPress site icoon wordt ook gebruikt voor bijvoorbeeld in het beginscherm van je iPhone.

WordPress site icoon op iPhone beginscherm.
WordPress site icoon op iPhone beginscherm.

Maar ook wordt de WordPress site icoon gebruikt in de nieuwe WordPress embed functionaliteit. Vanaf WordPress 4.4 is het namelijk mogelijk om WordPress berichten eenvoudig te embedden in je eigen WordPress installatie. Meer hierover lees je in het “New Embeds Feature in WordPress 4.4” bericht op het WordPress.org make blog. Hieronder zie je een voorbeeld van een embedded bericht van mijn persoonlijk weblog. Links onderin zie je ook weer de WordPress site icoon terug komen.

WordPress en emoji

WordPress heeft daarnaast ook een aantal nieuws functies waarmee bijvoorbeeld de site icoon opgevraagd kan worden of gecontroleerd kan worden of er 1 is ingesteld:

  • wp_site_icon()
  • get_site_icon_url()
  • site_icon_url()
  • has_site_icon()

Waarschijnlijk zal de WordPress site icoon in de toekomst dan ook voor meer doeleinden gebruikt gaan worden. Genoeg redenen dus om gebruik te maken van de standaard WordPress site icoon functionaliteit. Voor meer informatie over de WordPress site icoon zie ook het aankondigingsbericht op het WordPress.org make blog: https://make.wordpress.org/core/2015/07/27/site-icon/.

Altijd op de hoogte blijven?