Menu

Aangepaste RSS-feed maken met WordPress template

Leo 26 februari 2016

Als marketeer bij Pronamic houd ik mij regelmatig bezig met het inrichten van campagnes voor nieuwsbrieven. Meer dan 99% van alle internetgebruikers controleert dagelijks zijn mailbox. Dat maakt e-mail marketing heel effectief. In combinatie met WordPress kan het versturen van nieuwsbrieven enigszins worden geautomatiseerd. Eén optie is het versturen van nieuwsbrieven op basis van een RSS-feed.

Standaard RSS-feed van WordPress

Standaard heeft WordPress een erg krachtige manier om RSS-feeds te maken. Door eenvoudigweg /feed/ achter een url toe te voegen krijg je de RSS-feed van die pagina, categorie of archiefpagina. Bijvoorbeeld onderstaande categorieën van onze weblog.

 • https://www.pronamic.nl/categorie/online-marketing/feed/
 • https://www.pronamic.nl/categorie/ideal/feed/

Je kunt voor ieder onderwerp dus een eigen RSS-feed aanspreken. Ideaal voor wanneer je nieuwsbrieven aan een gesegmenteerde doelgroep wilt sturen. Waarom zou je dan kiezen voor een aangepaste RSS-feed? Een terechte vraag die ik graag beantwoord.

Het kan zijn dat je de opmaak van je nieuwsbrief net wat anders wilt inrichten dan vanuit de standaard RSS-feed mogelijk is. Denk daarbij aan de lengte van de tekst of extra informatie als “Het bericht [Artikelnaam…] verscheen eerst op Pronamic”. Met een custom RSS-feed kan je dit aanpassen.

Aangepaste RSS-feed voor e-mailmarketing

Een eigen RSS-feed maken kan met behulp van een WordPress page template. Zelf maak ik vaak gebruik van de volgende template.
Hierin kan ik zelf aangeven welk type berichten ik wil inladen in mijn feed. De titel van het bericht, het aantal karakters per artikel en de link naar de uitgelichte afbeelding van berichten kan ik aangeven. Hiermee geef ik alleen de benodigde informatie op, die nodig is voor mijn RSS-feed.

Voel je vrij om deze template te gebruiken voor jouw projecten. Heb je zelf aanvullingen, laat het dan weten in de comments.

5 reacties

 1. Bedankt Leo. Volgens mij moet ‘$posts[$lastpost]’ gewoon ‘$posts[0]’ zijn omdat de posts van nieuw naar oud gesorteerd zijn

 2. Er zit ook een foutje in `pronamic_rss_text_limit`. De 2e return moet buiten het code block van de if, anders worden korte teksten niet terug gegeven.

  • Op mijn beurt, bedankt Fokke voor je aanvullingen. De verbeteringen meteen even doorgevoerd.

 3. Jeroen Mies

  Beste Leo, waar moet dit bestand geplaatst worden en vervangt dit automatisch de RSS feed van WordPress op de locatie /feed ???

  • Beste Jeroen,

   Je moet dit bestand in de themamap van het WordPress thema plaatsen. Deze vervangt niet automatisch de /feed/. Je krijgt namelijk een extra pagina template die je aan 1 specifieke pagina kunt toewijzen. Deze pagina toont de RSS-feed van de post type op regel 35.

Altijd op de hoogte blijven?