Menu

4 gratis providers voor betrouwbare transactionele e-mails vanuit jouw WordPress website

Leo 29 februari 2016

Voor een webshop is het van groot belang dat de communicatie met de klant helder en betrouwbaar is. E-mails versturen vanaf een webserver is niet altijd even betrouwbaar. Het is daarom aan te raden jouw WordPress website te koppelen met een e-mail provider die transactionele e-mails verstuurd. In deze blog 4 providers waar je (gratis) gebruik van kunt maken.

Mandrill

Deze dienst is ontwikkeld door MailChimp en is daardoor snel groot geworden. De hele infrastructuur achter deze dienst is gebouwd op die van MailChimp. Hierdoor maken zij gebruik van een zeer betrouwbaar platform. De infrastructuur van deze dienst is verdeeld over 7 servers wereldwijd. Van o.a. London tot Tokyo, Sidney tot Sao Paulo en de VS.

 • Meerdere domeinen op één account
 • Automatische feedback loops voor controle op SPAM
 • Duidelijke statistieken
 • Templates voor de e-mails
 • Integratie mogelijkheden met websites en apps via een API of SMTP.

Kosten

Mandrill heeft een vrij eenvoudige prijstabel. Het komt neer op hoe meer je verstuurd des te goedkoper wordt de prijs per mail. De eerste 2.000 mails zijn gratis! Verstuur je via jouw WordPress website of webshop nog niet zoveel mails, dan kan je met deze 2.000 mails wel een tijdje vooruit. Na deze 2.000 mails betaal je $9.95 per maand, waarmee je 25.000 e-mails per maand kunt versturen.

Update: Grote wijziging voor Mandrill

24 februari 2016 maakte Mandill bekend dat er een grote wijziging voor Mandrill wordt doorgevoerd. Per 16 maart worden Mandrill accounts samengevoegd met MailChimp accounts. Ook worden de prijzen voor Mandrill aangepast. De instapprijs zal $20.00 per maand zijn voor 25.000 e-mailcredits. Daar komt de prijs van $10.00 voor MailChimp nog bovenop. Meer hierover lees je in de FAQ van Mandrill.

SendGrid

De dienst SendGrid verstuurt ongeveer 20 miljard mails per maand! O.a. AirBNB en Spotify maken gebruik van deze dienst. Via een API kan je SendGrid koppelen aan je website of app.

 • Eenvoudige integratie en interfase
 • Whitelabel instellen voor je eigen merk
 • E-mail templates instellen
 • Duidelijke statistieken en rapportages
 • Goed beveiligd

Kosten

SendGrid heeft een prijstabel die bestaat uit 6 pakketten. Van 40.000 emails per maand voor $ 9.95 tot 700.000 emails per maand voor $399.95 per maand. Ze bieden echter ook een gratis pakket waarmee je 12.000 e-mails per maand kan versturen! Voor kleinere ondernemingen een prima oplossing waarmee je altijd genoeg capaciteit hebt.

Mailjet

Deze e-mail provider is gevestigd in Parijs en is daarmee de enige Europese partij in dit rijtje. De transactionele e-mails via Mailjet worden via hetzelfde account verzonden waar ook normale e-mail nieuwsbrieven mee kunnen worden verzonden. Mailjet biedt koppelingen aan voor met name websites. Zo hebben ze o.a. een eigen WordPress plugin.

 • Gebaseerd in Europa (Parijs)
 • Eén account voor nieuwsbrieven en transactionele mails
 • Verzenden via een API
 • Duidelijke tracking en statistieken

Kosten

Mailjet biedt een gratis pakket aan waarmee je elke maand 6.000 mails kunt versturen. Binnen dit pakket kan je gebruik maken van dezelfde features als het Bronzen pakket. Dit is het betaalde instappakket met $7.49 per maand voor basic en $ 9.95 voor de premium features. Er worden dus naast gratis nog 6 pakketen aangeboden die ook allemaal weer een premium versie hebben.

MailGun

Deze e-mail provider is naar eigen zeggen gericht op developers. Het hele platform is ‘API first’ opgezet en daarom dus gericht op developers. Hiermee spelen ze in op de vele mogelijkheden die de API van Mailgun te bieden heeft. Deze is o.a. te koppelen aan websites en apps. De voordelen op een rijtje:

 • Krachtige infrastructuur voor verzending
 • Intelligente routing en opslag voor inkomende mail
 • Goede tracking statistieken
 • Real-time e-mail validatie voor integratie met webformulieren

Kosten

Per maand mag je gratis 10.000 mails versturen. Daarna wordt er een prijs berekend per e-mail. Deze prijs is opgedeeld in staffels. Zo kosten de eerste 500.000 een halve dollarcent per mail en daarna tot een 1.000.000 mails 0,35 dollarcent.

Conclusie

Naast deze partijen zijn er nog diverse andere partijen. Zoals een PostmarkApp en Campaign Monitor. Hier kan je echter niet gratis gebruik van maken. Mandrill is als enige puur gericht op transactionele e-mails. Met de andere diensten kan je ook andere e-mail marketing activiteiten uitvoeren.
Persoonlijk zou ik uit deze vier diensten voor SendGrid kiezen. Ten eerste omdat deze zowel transactionele e-mail en nieuwsbrief mogelijkheden biedt. De gebruikersinterface ziet er overzichtelijk uit en werkt prettig. Daarnaast kan je tot op zekere hoogte gratis gebruik maken van deze dienst.

Wil je meer weten over het versturen van transactionele e-mails met jouw WordPress websites? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

5 reacties

  • Ha Taeke, dat klopt inderdaad. Het bericht was al eerder geschreven dan deze aankondiging. Daarom zojuist ook een update in de tekst aangebracht.

 1. Naast Mandrill, SendGrid, Mailjet, MailGun en SparkPost is Postmark ook een mooie oplossing. De eerste 25.000 e-mails zijn gratis en daarna betaal je maximaal $ 1,50 per 1.000 e-mails. Dat is met de huidige koers ongeveer € 1,32 per 1.000 e-mails, dus ongeveer € 0,00132 per e-mail.

  https://postmarkapp.com/pricing

Altijd op de hoogte blijven?