Menu

Wordt spraakgestuurd zoeken het ‘nieuwe zoeken’?

Leo 4 januari 2016

De meeste mensen hebben ondertussen wel een smartphone. Op de nieuwere en wat duurdere telefoons zijn vaak wel personal assistants geïnstalleerd. Apple’s Siri, Google Now of Microsoft Cortana om er maar 3 te noemen. Zelf maak ik er eigenlijk nauwelijks gebruik van. Maar het zou zo maar eens kunnen dat spraakgestuurd zoeken in de toekomst erg groot gaat worden. Maak jij wel eens gebruik van Siri, Google Now of andere dienst?

Een kleine test met Siri

Ik heb een kleine test gedaan met Siri om te kijken hoe een drietal onderwerpen scoren in de zoekresultaten:

  • “Zoek een iDEAL plugin voor WordPress”
  • “Wie biedt kraamzorg in Sneek?”
  • “Welke makelaars zitten in Sneek?”

Onderstaande screenshots tonen de eerste resultaten die Siri mij gaf. Voor de eerste zoekopdracht scoort Pronamic zelf heel goed, door de eerste 2 posities in te nemen.
Voor “Wie biedt kraamzorg in Sneek” krijg ik deze drie (eerste) resultaten: Zuidzorg.nl, KraamZus.nl en openarmen.nl.
Voor mijn laatste vraag krijg ik hele andere resultaten. Mijn vraag is anders gesteld en Siri geeft mij daarom locatie gebonden resultaten.

Locatie gericht zoeken

Wat mij opvalt uit mijn eigen mini test, is dat ik vooral wie, wat, waar, hoe vragen stel. Spraakgestuurd zoeken werkt heel anders dan een zoekopdracht in Google intoetsen. Naar mijn idee speelt het veel meer in op locatie gebonden zoeken dan zoeken op een onderwerp of vraag.

Wil je voorbereid zijn op spraakgestuurd zoeken zorg dan o.a. dat jouw bedrijf goed wordt gevonden bij lokale zoekopdrachten! Zorg o.a. voor een goede Google Mijn Bedrijf vermelding. Wil je meer weten over hoe je lokaal gevonden kunt worden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Altijd op de hoogte blijven?