Menu

WordPress.com vernieuwd

Karel-Jan 28 december 2015

Wellicht heb je het al gezien, WordPress.com is vernieuwd. Veel WordPress gebruikers en ontwikkelaars krijgen weinig met WordPress.com te maken. De kans is groot dat ze alleen op WordPress.org kijken. Daar kunnen immers de WordPress plugins en WordPress core gedownload worden.

WordPress.com is het platform waar je een gratis website kunt aanmaken. Je website domein zal dan mijnwebsite.wordpress.com worden. Toch zijn de ontwikkelingen op WordPress.com wel interessant om te volgen, aangezien veel ontwikkelingen ook een belangrijke rol in de stand-alone WordPress oplossingen spelen.

De nieuwe WordPress.com interface is volledig vanaf scratch gebouwd. Uiteraard is de nieuwe interface volledig responsive en kan je al je websites overal op elk apparaat beheren.

Wordpress.com

Het is een javascript omgeving die communiceert met WordPress via de WordPress.com REST API. De nieuwe interface is gebouwd met het oog op snelheid. Dankzij javascript en de REST API is de interface razend snel geworden.

Een ander voordeel van deze constructie is dat wijzigingen aan je website real time worden uitgevoerd. Je hoeft dus niet meer een pagina te vernieuwen als je een wijziging doet. Allemaal dankzij een krachtige javascript back-end. Met de komst van deze javascript oplossing, zijn PHP en MySQL minder belangrijk geworden. De nieuwe codebase van WordPress.com, genaamd “Calypso” is zoals gezegd bijna volledig gebouwd met javascript en vervangt in feite de standaard interface die via wp-admin bereikbaar was.

De kans is aanwezig dat uiteindelijk ook wij als WordPress community gebruik gaan maken van een soortgelijke interface. Met de komst van WordPress 4.4, waar een soortgelijke REST API beschikbaar is worden er stappen in de goede richting gezet.

De nieuwe WordPress.com geeft een mooi kijkje in de keuken van de ontwikkelingen die er nu spelen. Met name javascript oplossingen in combinatie met de WordPress REST API gaan een grote rol spelen. 2016 gaat een mooi WordPress jaar worden!

Lees het hele verhaal op WordPress.com.

Altijd op de hoogte blijven?