Menu

WordPress maatwerk uitgelichte afbeelding

Remco 9 november 2015

Bij Pronamic maken we bij het ontwikkelen van maatwerk WordPress thema’s veel gebruik van de “Uitgelicht afbeelding” functionaliteit. Deze standaard WordPress functionaliteit geeft gebruikers de mogelijkheid om per bericht/pagina een hoofdafbeelding in te stellen. Deze afbeeldingen kunnen vervolgens weer getoond worden in bijvoorbeeld een nieuwsoverzicht. Toch zouden we binnen bepaalde websites ook de mogelijkheid willen hebben om een 2e uitgelichte afbeelding in te stellen. Helaas is dit binnen WordPress standaard niet mogelijk. Gelukkig is de “Uitgelichte afbeelding” functionaliteit met enkele maatwerk functies eenvoudig na te bootsen.

WordPress uitgelichte afbeelding functionaliteit
WordPress uitgelichte afbeelding functionaliteit

Als voorbeeld zal ik de code geven voor een plugin die een maatwerk bericht type “Sponsor” definieert. Bij elke sponsor willen we naast de standaard uitgelichte afbeelding (logo) ook een “medium rectangle” (300× 250 pixels) en “rectangle” (180× 150 pixels) banner kunnen opgeven.

plugin.php

admin.js

Het resultaat van deze plugin ziet er als volgt uit:

WordPress maatwerk uitgelichte afbeelding

Het is vervolgens heel eenvoudig om bijvoorbeeld in de footer van een website alleen de sponsoren met een “Medium rectangle” banner te tonen. Hiervoor kan bijvoorbeeld de volgende maatwerk WordPress query gebruikt worden:

$query = new WP_Query( array(
	'post_type'      => 'sponsor',
	'posts_per_page' => 6,
	'meta_key'       => '_sponsor_rectangle_banner_id',
) );

Er zijn uiteraard ook plugins zoals bijvoorbeeld “Posts 2 Posts” of “Advanced Custom Fields” waarmee iets vergelijkbaars is te realiseren. In sommige gevallen is het echter handiger als een WordPress thema of plugin niet afhankelijk is van andere plugins. En zoals je hierboven hebt kunnen zien is dat met ~ 325 regels code te realiseren. Ben je ook opzoek naar een gebruiksvriendelijke maatwerk WordPress oplossing neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Altijd op de hoogte blijven?