Menu

Pronamic bezoekt WordCamp Netherlands 2015

Jan Lammert 1 oktober 2015

Pronamic is graag aanwezig bij WordCamps. Kennis opdoen, bijpraten met vakbroeders en natuurlijk gezellig op stap met je collega’s. Wat wil je nog meer? Op zaterdag 26 september was het daarom een mooie dag voor Pronamic. Voor de 4de keer in de Pronamic geschiedenis naar WordCamp NL te Utrecht. In deze blog een kort inhoudelijk verslag van de talks.

WordPress is growing globally, are you?

Nadat iedereen van harte welkom werd geheten mocht Petya Raykovska aftrappen. Dit deed ze met de talk getiteld ‘WordPress is growing globally, are you?’ De tijd dat WordPress alleen een Engelstalige blogtool was, ligt al ver achter ons. Petya Raykovaska van Human Made kon tijdens deze talk inspirerend vertellen over hoe WordPress steeds internationaler wordt. Maar er was volgens haar ook nog voldoende werk aan de winkel. Zowel het aantal talen die beschikbaar zijn als de hoeveelheid vertalingen van het aantal plugins. Daarnaast wist ze tijdens haar talk ook nog de vinger op een pijnlijke plek te leggen, het Texaanse Engels en cultuurgebruik.

Wy the plumber always wins – marketing lessons for WordPress professionals

Nadat Petya haar talk had afgerond was het de beurt aan Luca Sartoni. Werkzaam bij Automattic en in het bezit van jarenlange WordPress ervaring zou je verwachten dat hij heel wat te vertellen had over WordPress. Dat deed hij verrassend genoeg niet. Luca heeft zes maanden fulltime gespendeerd aan het opknappen van zijn huis. Daarbij heeft hij veel geleerd van zijn loodgieter. En dan met name hoe een loodgieter zijn prijzen communiceert. Een mooie talk met verrassende inzichten en verteld op humoristische wijze. Zijn belangrijkste sleutelwoorden voor een webbouwer; zorg voor status, zorg dat je gereedschap in orde is en creëer vervolgens waarde. Een les die we graag ter harte nemen.

Holistic SEO

Een WordCamp NL zonder een talk van Yoast zal niet snel gebeuren. Deze keer was het opperbaas Joost van der Valk zelf die de zaal plenair mocht toespreken. Nog een beetje afgemat van het Oktoberfest wist hij inhoudelijk toch een goed verhaal te vertellen over holistisch zoeken. Aangevuld met de laatste insight-facts van een exclusief SEO congres werd het een helder en consistent verhaal die teruggreep naar de basis. Weet wat je zoekwoorden zijn, schrijf goede teksten en ga hard en met plezier aan het werk.

Na deze drie talks was het alweer tijd voor de lunch en natuurlijk voor een praatje met de aanwezige WordPress collega’s. Daarnaast werd het een moment om keuzes te gaan maken. ’s Ochtends was er sprake van plenaire sessies maar het middaggedeelte bestond uit 2 talks tegelijkertijd waar een keuze uit moest worden gemaakt. Altijd lastig en zonder oordeel des persoons een beschrijving van de talks waar ik bij aanwezig ben geweest.

WordCamp Netherlands

User Onboarding Techniques for Plugins

Bij Pronamic bieden wij een redelijk aantal gratis en betaalde plugins aan. Op alle plugins leveren wij support. De talk van Mike Jolley was alleen om die reden al interessant. Hij vertelde namelijk meer over hoe je de installatie, configuratie en het gebruik van plugins zo goed mogelijk kunt inrichten zodat het voor de gebruiker zo eenvoudig mogelijk wordt. Een mooi verhaal van iemand met jarenlange ervaring bij WooCommerce en die kwam met praktijkgerichte tips.

Nieuws.nl – a case study

Een favoriet onderdeel van WordCamp NL is voor mij persoonlijk het onderdeel waarin een case wordt beschreven. Deze keer kreeg Taeke Reijenga van onze collegiale vrienden van LevelLevel het podium. Hij presenteerde een case over de realisatie van nieuws.nl. Dit deed hij op een mooie en eerlijke manier. Het was een flinke klus om een WordPress omgeving met 400+ multisites te realiseren maar uiteindelijk mag het eindresultaat er zijn. Een mooie case en een leuk staaltje WordPress techniek ook in relatie tot de hosting.

How user support can increase your revenue

Hoe geef je goede support op een plugin? Voor velen een vraag maar Ines van Essen van de programmeurSTER weet het antwoord. En dat antwoord deelde ze graag in deze talk met het aanwezige publiek. Wat we van deze talk konden leren is dat support niet alleen het beantwoorden van vragen is maar dat het al veel eerder begint (al bij de aanschaf van de plugin) en dat als je het goed doet, het veel langer impact heeft (klant wordt ambassadeur). Daarnaast gaf Ines nog tips over het zo klantvriendelijk mogelijk oplossen van supportvragen. Een handige en praktische talk.

Zelf aan de slag met het organiseren van een meetup: 10 tips

Bij Pronamic gaan we niet alleen naar WordCamps maar organiseren wij ook mede WordPress meetup Fryslân. Vanuit dat perspectief waren wij natuurlijk benieuwd naar de 10 gouden tips van Taco Verdo (Yoast) en Gijs Hovens (Savvii). Een leuke duopresentatie van twee ervaren sprekers. De belangrijkste tip was wat mij betreft het direct vastleggen van een datum. Herkenbaar. Wanneer je een datum weet dan heb je een deadline en dat zorgt ervoor dat je in beweging bent en blijft. Daarnaast hadden ze nog een paar mooie anekdotes in petto (Taco houdt van piano stemmen) en  gaven ze ook nog een paar andere praktische tips over locatie, sprekers, etc. Een geslaagde presentatie.

iDEAL stappenplan: iDEAL in WordPress van aanvraag tot productie

De talk van David de Boer van Paytium begon met de uitleg over de juiste schrijfwijze van het woord iDEAL. Als ontwikkelaar van iDEAL oplossingen was dit voor David een doorn in het oog en hij greep graag het podium om zijn publiek hierop te attenderen. Daarnaast (en vooral) wist hij het publiek te informeren over hoe iDEAL in een WordPress website kon worden geïntegreerd. Voor ervaren WordPress liefhebbers is het logische kost maar we weten vanuit de praktijk dat hier niet genoeg informatie over kan zijn. Leuk om te zien dat het op zo’n bevlogen wijze werd uitgelegd.

Aan al het goede komt een einde en dat geldt ook voor WordCamp Netherlands 2015. Na een inspirerende dag vol talks was het tijd voor de gezamenlijke afsluiting. Was dat dan echt het einde van de dag? Stiekem was er nog een beregezellige afterparty waar Pronamic uiteraard niet kon ontbreken. We hebben daar nog gezellig nagepraat en we verheugen ons alweer op WordCamp NL 2016!

Altijd op de hoogte blijven?