Menu

Afbeeldingen aanpassen met Automator

Leo 20 oktober 2015

Voor een website kan het mooi zijn om op overzicht pagina’s alleen afbeeldingen van hetzelfde formaat te laten zien. Voor een webshop geeft dit bijvoorbeeld een veel beter overzicht van de producten dan met ongelijke afbeeldingen.

Laatst hebben wij voor één van onze klanten de webshop van een redesign voorzien. Zij maakten gebruik van veel verschillende formaten afbeeldingen. We wilden alle afbeeldingen dezelfde afmetingen geven. Als je veel afbeeldingen hebt kan dit nogal een klusje zijn. Je kunt hier uiteraard Photoshop voor gebruiken, maar als je dat niet hebt wordt het een ander verhaal.

Voor Apple gebruikers is daarvoor een handige tool voor Automator. Met dit programma kan je allerlei processen automatiseren. Dus ook het aanpassen van het formaat van afbeeldingen.

Afbeeldingen aanpassen met Automator

Voor onze klant heb ik een proces aangemaakt waarbij alle afbeeldingen vierkant worden gemaakt. Hierbij wordt gekeken naar langste kant van de afbeelding en wordt het ontbrekende deel aangevuld met een witte achtergrond.
Hiervoor heb ik een nieuwe Automator App gemaakt met drie processen.

  • Stap 1. Een nieuwe map aanmaken als bestemming voor de nieuwe afbeeldingen.
  • Stap 2. Haal de mapinhoud op voor de afbeeldingen die je wilt omzetten.
  • Stap 3. Voer een Applescript uit waarmee wordt aangegeven wat er met de afbeeldingen moet gebeuren.

Het Apple script heb ik hieronder toegevoegd. Dit script geeft aan dat de nieuwe vierkante afbeeldingen 1280×1280 pixels groot moet worden en een witte achtergrondkleur moet krijgen.


on run {input, parameters}

repeat with this_file in input
set this_path to the quoted form of the POSIX path of this_file
do shell script “sips “ & this_path & “ -Z 1280 -p 1280 1280 —padColor FFFFFF -i”
end repeat

return input
end run

Vervolgens sla je de nieuwe Automator App op. Wanneer je nu afbeeldingen wilt aanpassen hoef je de gewenste afbeeldingen alleen maar op het icoontje van de nieuwe Automator App te slepen.

Heb jij ook handige Automator processen? Laat het weten in de reacties hieronder.

Altijd op de hoogte blijven?