Menu

iOS9 en de gevolgen voor Google Adwords

Leo 17 september 2015
iOS 9 & Google Adwords

Gister heeft Apple de nieuwste versie van haar mobiele besturingssysteem uitgebracht, iOS9. Met deze versie maakt Apple het o.a. mogelijk om adblockers te installeren. Het wordt hiermee voor ons als gebruikers mogelijk om advertenties te blokkeren op onze telefoon. Geen irritante advertenties meer op websites en geen advertenties meer voordat je een YouTube video kunt bekijken. Veel iPhone eigenaren zullen hier blij mee zijn, maar voor de online advertentiemarkt een groot probleem, ook voor Google Adwords.

Adblockers op de desktop

Volkskrant quote over Adblockers
Alexander Klöpping in de Volkskrant.

Een adblocker is een add-on voor je webbrowser waarmee je alle advertenties blokkeert. Geen advertenties in Google, op websites en ook geen (video)advertenties op YouTube. Alexander Klöpping vertelt in een artikel in de Volkskrant dat het gebruik van deze add-ons zeer snel groeit. Nu al gebruiken 10 tot 40% van de internetgebruikers deze adblockers en dit aantal blijft groeien.

Groei van Adblockers sinds 2010
Grafiek door Alexander Klöpping

Adblockers in iOS9

Op zich is het wel bijzonder dat zo’n groot bedrijf als Apple het mogelijk maakt om advertenties te blokkeren. Toch is dit een een logische keuze van Apple. Het verdienmodel van Apple zit namelijk niet in het verkopen van advertenties (zoals de concurrentie). Apple verdient haar geld met de verkoop van iPhones, iPads, Mac’s e.d. en het hele ecosysteem daar omheen met iTunes en de Appstore.
Met het toestaan van Adblockers willen ze de ontwikkeling en verkoop van apps stimuleren. Daarnaast zorgen ze ervoor dat de concurrentie zoals Google minder omzet uit advertenties met Google Adwords kan halen.

Minder advertenties op de mobiel?

In Europa heeft Apple met iOS9 een marktaandeel van +/- 21%. Android heeft nog altijd verreweg het grootste aandeel met 67%. Nu Apple heeft besloten adblockers toe te staan op haar iOS apparaten ben ik heel erg benieuwd naar wat voor gevolgen dit zal hebben voor de advertentiemarkt.
Als ik zelf een verwachting mag geven zie ik op korte termijn weinig verschillen. De ‘early adopters’ en veel gebruikers zullen wel vrij snel een adblocker installeren. Dit is echter maar een klein aandeel van het totaal aantal gebruikers. Op de langere termijn zullen we wel daadwerkelijk gaan merken dat adverteerders minder advertenties kunnen plaatsen en dat ze moeten inspelen op de wijzigingen in de markt.

Ik zal komende weken en maanden in ieder geval wat extra aandacht besteden aan de mobiele advertenties in Google Adwords. Als de adblockers heel snel door veel gebruikers worden geïnstalleerd zal dit ook daadwerkelijk meetbaar worden in de statistieken. Binnenkort een tweede artikel over dit onderwerp met daarin de eerste meetbare resultaten vanuit onze Adwords campagnes.

Altijd op de hoogte blijven?