Menu

10 jaar Pronamic

Jan Lammert 23 september 2015

Donderdagavond 17 september was het feest. Samen met onze klanten werd het 10-jarig jubileum van Pronamic gevierd. Een feestelijke avond met live-muziek, entertainment en vooral veel gezellige mensen met wie we al geruime tijd hebben samengewerkt. Alweer 10 jaar Pronamic, wat gaat de tijd snel. Van nieuwe klanten kreeg ik tijdens de feestavond de vraag hoe Pronamic is begonnen en van bestaande klanten de vraag wat onze plannen waren voor de komende tijd. Natuurlijk vertel ik dit graag. Niet alleen tijdens een feestavond maar ook via dit blogbericht.

Hoe het begon

Dit jaar viert Pronamic haar lustrum. Op 05-05-2005 werd de internetonderneming Pronamic namelijk officieel ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Inmiddels zijn we 10 jaar verder en kunnen wij terug kijken op een mooie en avontuurlijke periode. Begonnen in Garijp in de spreekwoordelijke slaapkamer, werd er na een jaar al snel een nieuwe locatie gevonden in Wijnjewoude. In een karakteristieke boerderij op het Friese platteland was in de eerste jaren van de onderneming voldoende ruimte om websites en Pronamic verder te ontwikkelen. Het was een tijd van pionieren en leren ondernemen. Toentertijd maakte Pronamic (zoals elk zelf respecterend internetbedrijf) nog gebruik van haar eigen CMS en waren de klanten van Pronamic vooral nog in omgeving Garijp en Wijnjewoude te vinden.

Pronamic Wijnjewoude

De keuze voor WordPress

In Wijnjewoude werd een belangrijke keuze gemaakt. De keuze voor open-source en daarmee voor WordPress. Wij wilden de klant meer vrijheid en onafhankelijkheid bieden. Daarnaast wilden wij meer tijd besteden aan het ontwikkelen van mooie websites in plaats van veel tijd steken in het onderhouden en doorontwikkelen van een maatwerk CMS. Nadat Pronamic koos voor WordPress ging het snel. Eerst was het pionieren maar al gauw ontdekten grotere partijen in Nederland de voordelen van WordPress. Pronamic werd vervolgens ook vaak uitgenodigd om haar verhaal te vertellen of om een oplossing te creëren.

WordPress plugins

Naast het ontwikkelen van WordPress websites en het technisch onderhoud van WordPress websites kwam er nog een tweede tak van sport bij; de verkoop van WordPress plugins. Omdat Pronamic in een vroeg stadium bezig was met WordPress, was het soms nodig om eigen oplossingen in de vorm van plugins te ontwikkelen. Inmiddels resulteert dit in ruim 25 plugins in de WordPress repository. Veel plugins zoals Pronamic Domain Mapping, Gravity Forms (nl) en Pronamic Google Maps zijn gratis en hebben soms de grens van 100.000 downloads gepasseerd. Maar ook een aantal betaalde plugins zijn populair waaronder de bekende Pronamic iDEAL plugin. Betaald of niet betaald, het is vooral fijn om te weten dat je inmiddels voor duizenden WordPress websites een functionele uitbreiding hebt kunnen bieden.

Pronamic naar Drachten

Al deze activiteiten op het gebied van WordPress had ook zijn personele gevolgen, Pronamic nam in omvang toe! Wijnjewoude bleek niet meer voldoende capaciteit te kunnen bieden en daarom werd de oversteek naar Drachten gemaakt. In een modern en fijn ingericht kantoorpand in het centrum van Drachten aan de Burgemeester Wuiteweg vinden tegenwoordig de activiteiten van Pronamic plaats. Op deze 1ste etage is voldoende ruimte (en rust) om door te ontwikkelen aan mooie WordPress websites voor een nationale klantenkring.

Toekomstplannen

Na 10-jaar Pronamic is de rek er nog lang niet uit. Voldoende plannen. Over onze personele omvang zijn we tevreden maar we zien juist nog andere mogelijkheden. Zo willen wij een belangrijke speler blijven op de nationale WordPress markt. We merken dat het ons veel plezier geeft om op basis van onze ervaring en kennis mee te denken met de klant wat een goede en stabiele WordPress oplossing is. Daarnaast hoopt Pronamic in de toekomst met de realisatie van haar plugins nog meer mensen te kunnen helpen met een solide WordPress oplossing. Met name Orbis is een plugin om in de gaten te houden. Met Orbis is het mogelijk om voor dienstverlenende partijen eenvoudig projecten en contacten te beheren. Een oplossing die wij in eerste instantie voor onszelf hebben ontwikkeld en die wij nu toegankelijk hebben gemaakt voor derden in de vorm van een WordPress plugin. De eerste reacties zijn positief en mijn verwachting is dat dit alleen maar zal groeien.

Voldoende plannen nog waar met enthousiasme de komende jaren aan gewerkt gaat worden. Overigens vergeten wij dat zonder leuke klanten, leuke plannen onuitvoerbaar zijn. We zeiden het al tijdens de feestavond maar ook in het blogartikel blijf ik het graag herhalen: Van harte bedankt!

Altijd op de hoogte blijven?