Menu

Spambots filteren in Google Analytics

Leo 11 augustus 2015
Google Analytics Spambots filteren

Voor iedere webmaster en internetmarketeer is het bijhouden van statistieken een must. Je wilt natuurlijk dat deze statistieken zo realistisch mogelijk zijn. Het probleem is hierbij alleen dat de statistieken vaak worden vervuild door bots en spiders die jouw website bezoeken (of dit simuleren). Het verkeer wat deze bots genereren wordt zichtbaar bij het verwijzend verkeer in Google Analytics. Dit verwijzingsverkeer kan heel eenvoudig gewoon Spam genoemd worden.

Doel van spammende verwijzers

Het lijkt onzinnig dat websites zoals social-buttons.com of buttons-for-your-website.com zouden gaan spammen in Google Analytics. Toch is het voor deze partijen blijkbaar interessant genoeg om op deze manier aandacht te vragen. Misschien dat ze de interesse van webmasters en marketeers wekken om toch eens een bij ze kijkje te nemen.

Verwijzend verkeer filteren

Voor realistische statistieken zullen we dit verwijzende verkeer moeten wegfilteren. Dit kan worden gerealiseerd door een extra dataweergave aan te maken waarbij het verwijzende spam verkeer uit de statistieken wordt gefilterd.

Beheerder-nieuwe weergave maken-filters

Nadat je een nieuwe dataweergave hebt aangemaakt kan je hierin nieuwe filters aanmaken om de spam verwijzers te filteren.

Nieuwe filter

Daarvoor maak je een nieuwe filter aan en kies je bij ‘Filtertype’ de optie aangepast. Vervolgens kies je bij Uitsluiten het filterveld ‘Campagnebron’.
Vervolgens kan je bij het veld ‘Filterpatroon’ de spammende verwijzers invullen. Daarvoor kan je onderstaande lijstjes met veel voorkomende spammers gebruiken.

Filter spam verwijzers

Lijst met Spambots

Om je alvast op gang te helpen vind je hieronder een lijst met spambots. Deze zijn opgedeeld in kleine partjes zodat je ze kunt kopiëren/plakken in je Filterpatroon.

buttons-for-your-website\.com|buy-cheap-online\.info|cenokos\.ru|cenoval\.ru|cityadspix\.com|cyprusbuyproperties\.com|darodar\.com|descargar-musica-gratis\.net|econom\.co|edakgfvwql\.ru|forum\.smailik\.org|forum20\.smailik\.org|free-share-buttons\.com
get-free-traffic-now\.com|gobongo\.info|googlsucks\.com|hulfingtonpost\.com|humanorightswatch\.org|ilovevitaly\.co|ilovevitaly\.com|ilovevitaly\.ru|iskalko\.ru|kabbalah-red-bracelets\.com|kambasoft\.com|lomb\.co|lombia\.co|luxup\.ru
makemoneyonline\.com|masterseek\.com|myftpupload\.como-o-6-o-o\.com|o-o-6-o-o\.ru|o-o-8-o-o\.ru|offers\.bycontext\.com|paparazzistudios\.com\.au|powitania\.pl|priceg\.com|prlog\.ru|prodvigator\.ua|ranksonic\.info|ranksonic\.org|resellerclub\.com
s\.click\.aliexpress\.com|savetubevideo\.com|screentoolkit\.com|semalt\.com|seoexperimenty\.ru|sexyteens\.hol\.es|sharebutton\.net|sharebutton\.org|simple-share-buttons\.com|site12\.social-buttons\.com|slftsdybbg\.ru|social-buttons\.com|socialseet\.ru
superiends\.org|tasteidea\.com|theguardlan\.com|torontoplumbinggroup\.com|vodkoved\.ru|websocial\.me|www\.get-free-traffic-now\.com|www1\.social-buttons\.com|ykecwqlixx\.ru|howtostopreferralspam\.eu|www\.event-tracking\.com|100dollars-seo\.com

Heb jij aanvullingen op deze lijst of heb je een andere manier om verwijzend verkeer te filteren? Laat het weten in de reacties hieronder, zo helpen we elkaar onze statistieken in Google Analytics schoon en realistisch te houden!

2 reacties

    • Hoi Bianca, bedankt voor je aanvulling. In dat artikel staat flink uitgebreide lijst met spambots. Zij filteren de bots zo te zien op dezelfde wijze als ik in mijn artikel heb beschreven.

Altijd op de hoogte blijven?