Menu

Dashicons: Van icon font naar SVG

Karel-Jan 27 juli 2015

Sinds WordPress 3.8 kan je gebruik maken van Dashicons. Dashicons is de officiële iconen set voor WordPress. Deze iconen set bestaat inmiddels uit meer dan 200 iconen. Dashicons is een font icon set. Dat biedt veel voordelen, maar ook een aantal nadelen. In de komende maanden worden de iconen uit deze set daarom getransformeerd naar het SVG formaat.

Eén van de nadelen van het gebruik van een icon font set is dat het lastig is om nieuwe iconen toe te voegen. Het proces om een font te wijzigen of een nieuwe toe te voegen neemt op dit moment teveel tijd in beslag. Door de iconen te wijzigen naar het SVG formaat is het voor de community eenvoudiger om ook zelf iconen te te voegen. Daarnaast biedt het nog een groot aantal voordelen:

  • De iconen zijn volledig vector. Font anti-aliasing problemen zijn daardoor niet meer aan de orde.
  • Betere CSS support. De transformatie naar SVG maakt het mogelijk om de iconen te stijlen met CSS.
  • Het positioneren van de iconen wordt eenvoudiger.
  • Omdat de SVG’s inline staan, zijn problemen met het niet kunnen laden van de iconen verleden tijd.
  • In potentie zijn SVG’s beter voor de toegankelijkheid.

Het grootste voordeel is in mijn ogen dat het nu voor ons als thema ontwikkelaars mogelijk is om zelf eenvoudig SVG iconen toe te voegen. Dat was bij het eerdere formaat erg lastig.

Omdat WordPress rekening moet houden met backwards compatibility kan het helaas nog wel even duren voordat deze functionaliteit in core wordt toegevoegd. Hieruit blijkt echter wel dat SVG steeds populairder wordt en steeds vaker in de praktijk toegepast wordt. Deze ontwikkeling is te danken aan de steeds verder groeiende browser support.

Wij zullen de ontwikkelen blijven volgen dus houd onze blog in de gaten.

Altijd op de hoogte blijven?