Menu

5 populaire jQuery plugins

Karel-Jan 8 juli 2015

Ons vak is het bouwen van WordPress oplossingen. We komen veel in aanraking met allerlei jQuery plugins. We komen goede plugins tegen, maar ook zeker veel inefficiënte en slecht werkende plugins. In deze blog wil ik graag een vijftal plugins belichten die wij veel gebruiken en voor veel projecten onmisbaar zijn.

Flexslider

Flexslider is één van de meeste populaire slideshow oplossingen. Flexslider is een product van WooThemes en wordt veel in de WordPress community gebruikt. De mogelijkheden zijn eindeloos en er is veel documentatie beschikbaar. Met een beetje extra javascript kennis kan je de meeste complexe slideshows ontwikkelen. Wij geven Flexslider nog steeds de voorkeur boven andere populaire slideshow plugins zoals Royal Slider, Nivo Slider en Slider Revolution.

Isotope

Isotope is erg populair bij WordPress thema ontwikkelaars. Met Isotope kan je fancy layouts creëren die met standaard HTML en CSS lastig zijn te realiseren. Daarnaast biedt deze library geavanceerde filter en sorteer functies en is daardoor een ideale oplossing voor allerlei doeleinden. Zo wordt deze plugin veel gebruikt voor dynamische lijsten, geavanceerde post type grids en de meeste complexe filters.

FitVids

Sommige onderdelen van een website zijn standaard niet altijd responsive. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de video embeds van YouTube. Hier is een eenvoudige oplossing voor, FitVids. FitVids.js is een eenvoudige javascript library voor het responsive maken van je video embeds. De plugin werkt op basis van een eenvoudige HTML wrapper. Een collega van mij heeft onlangs nog een blog over Fitvids geschreven.

Modernizr

Modernizr is een javascript library voor het browser compatible maken van je website. Modernizr bestaat inmiddels alweer meer dan 6 jaar, maar het is nog steeds een onmisbare tool bij web development. Modernizr kent alle mogelijke HTML5 en CSS3 eigenschappen en controleert of een browser hier ondersteuning voor biedt. Is dat niet het geval, dan voegt Modernizr een class toe aan de HTML tag. Ook kun je met behulp van javascript controleren of een bepaalde CSS of HTML eigenschap door de browser wordt ondersteund. Je kan Modernizr bijvoorbeeld gebruiken om op SVG support te controleren.

Waypoints

De waypoints plugin doet out of the box vrij weinig. Het is echter een erg krachtige plugin die voor veel doeleinden goed van pas komt. Met deze plugin kan je een functie activeren zodra je naar een bepaald element toe scrollt. Waypoints is daarmee uitstekend toepasbaar voor sticky menu’s, infinite scrolling of inview detectie. Wij gebruiken het bijvoorbeeld voor het laten invliegen van bepaalde elementen.

Ik ben erg benieuwd welke plugins voor jou onmisbaar zijn.

 

3 reacties

 1. Jeffrey van Rossum

  Leuk artikel!

  Zelf gebruik ik regelmatig de Cycle2-plugin. Ook een slideshow oplossing.

  Ziet er niet meteen fancy uit, maar je kan er erg veel mee door alle callbacks en opties die het biedt.

  http://jquery.malsup.com/cycle2/

 2. Kijk ook eens naar Owl Carousel V2. Ben nog geen slider tegengekomen met meer flexibiliteit en werkt responsive perfect.

 3. Bedankt voor de aanvullingen. Cycle2 heb ik ook lange tijd gebruikt en werkt ook erg fijn. Met Owl Carousel heb ik nog geen directe ervaringen, maar ziet er veel belovend uit. Zeker het proberen waard!

Altijd op de hoogte blijven?