Menu

Pronamic aanwezig op WordCamp Europe

Jan Lammert 30 juni 2015

Wanneer je zoals Pronamic fan bent van WordPress dan was er afgelopen weekend maar één plek waar je kon zijn. Sevilla! Daar werd namelijk de derde editie van WordCamp Europe gehouden. En deze locatie was geen straf. Genoten van de zon en de heerlijke tapas maar vooral van een mooi evenement samen met honderden WordPress liefhebbers die graag de laatste kennis en ervaringen met elkaar delen.

 

Dat maakt WordPress uniek en alleen daarvoor is een bezoek aan WordCamp Europe de moeite waard. Dat was uiteraard niet het enige, er waren ook sprekers op diverse podia. Hierin moesten keuzes worden gemaakt maar tijdens de twee dagen hebben we heel wat interessante verhalen gehoord. Daarom een kort overzicht van een aantal sprekers die aanwezig waren.

Matt Mullenweg

Als mede-oprichter en boegbeeld van WordPress en eigenaar van Automattic kon hij niet ontbreken. Wel wat grijzer dan een jaar geleden maar nog vol passie over WordPress. Een uur lang mocht het publiek hem via een Q&A-sessie het vuur aan de schenen worden gelegd. Er werden een paar goede vragen gesteld wat leidde tot interessante antwoorden. In eerdere WordCamps had Matt Mullenweg het ook al aangegeven maar WordPress zou een stuk krachtiger zijn als het in nog meer talen volledig wordt aangeboden. Een belangrijk doel waar het komende jaar veel nadruk op wordt gelegd. Daarnaast kwam de recente overname van WooThemes ter sprake. WooThemes is mede bekend van de WooCommerce plugin en de vraag was of we nog meer overnames konden verwachten. Niet direct was het antwoord van Mullenweg maar één ding wilde hij wel uitsluiten, Automattic wil in ieder geval nooit directe leverancier van websites worden.

WordCamp Europe Matt

 

Thijs de Valk

Een andere fijne talk om bij te wonen was die van Thijs de Valk en dat zeggen wij niet alleen als mede-landgenoot. Thijs de Valk van Yoast heeft ruime ervaring in SEO en usability en zijn verhaal was het beluisteren waard. Eén van de mooiste aspecten uit zijn talk vond ik dat hij aanmoedigde om zelf logisch na te denken en het eenvoudig te houden. Bij Pronamic komen wij in aanraking met veel online marketingbureau’s, usability-experts, data-analisten, etc. Zij doen goed werk en hun werk is nuttig. Logisch nadenken blijft daarnaast ook belangrijk. Wat zou jijzelf fijn vinden en wat is de oplossing die jij zou verwachten? Logisch nadenken en zaken simpel houden helpt. Wat dat betreft was volgens Thijs de Valk de online wereld hetzelfde als de echte wereld en moesten we zaken niet altijd moeilijker maken dan ze zijn. Een fijn portie Hollandse nuchterheid in Spanje.

Tammie Lister

Responsive is uit. Een intrigerend intro van deze WordPress theme wrangler. Zeker in achterhoofd houdend dat responsive opnieuw een hot topic is geworden door de recente update van Google dit voorjaar. Tammie Lister van Automattic wil echter een lans breken voor adaptive design. Dat is in principe ook responsive maar minder gericht op techniek en meer op de gebruikerservaring. Haar pleidooi was om niet alleen een responsive framework te gebruiken maar ook echt te onderzoeken of het resulteert in een hoger gebruikersgemak. Nadenken over de vorm van de elementen en de wijze waarop ze worden gepresenteerd is daarbij cruciaal. Alleen een hamburgermenu-icoon en het inschuiven van wat elementen is dus onvoldoende.

Ilona Filipi

Een talk die mij persoonlijk motiveerde was die van Ilona Filipi. Als eigenaar van een in London gevestigd WordPress internetbureau kent ze het klappen van de zweep. Op basis van haar persoonlijke ervaringen vertelde ze hoe te werken met grotere klanten. Een herkenbaar en aanstekelijk verhaal. Haar tips waren concreet en helder. Wees eigenwijs, werk samen en steek relatief veel tijd in het uitleggen wat je doet. Misschien geen schokkende constateringen of adviezen maar als je ze helder op een rijtje ziet motiveert het wel. Momenteel zijn we bezig met een paar leuke en grote projecten, deze klanten zijn alvast gewaarschuwd.

Karim Marucchi

It’s all about the money. Natuurlijk geldt dit ook voor WordPress. Je moet tenslotte een boterham verdienen. Wat WordPress en haar community uniek maakt is de gedachte dat je door samenwerken beter wordt. Het ene sluit het andere niet uit. Afgelopen jaren is WordPres enorm hard gegroeid en met een marktaandeel van bijna 25% is de koek groot genoeg. Wij merken dit al op dagelijkse basis en het contact met andere WordPress bureaus is goed en hartelijk. Als CEO van Crowd Favorite onderstreepte Karim Marucchi dit verhaal en wist dit te doen op inspirerende wijze. Crowd Favorite is één van de grootste WordPress internetbureau’s van de wereld en heeft een grote internationale klantengroep. Zijn les was echter dat samenwerken moet. Alleen dan word je beter en heb je echt plezier in je werk.

The WordPress Foundation and local organizers bring you 2015's annual conference encompassing the European WordPress communities and welcoming WordPress enthusiasts from around the world.

Marucchi was een van de laatste sprekers die dag. Een prima en goede afsluiter. Goede spreker met een mooi verhaal dat het bij WordPress niet alleen draait om de code maar dat er ook een diepere filosofie achter schuilt. Samen werken maakt je beter. Wij kunnen niet wachten op WordCamp Europe 2016. Volgend jaar in Wenen.

Foto’s Found Art Photography

Altijd op de hoogte blijven?