Menu

WordPress 4.2 functionaliteiten en screenshots

Remco 31 maart 2015

Na de lancering van WordPress 4.1 is de WordPress community direct verder gegaan met de volgende grote release. WordPress 4.2 zal de eerste grote nieuwe WordPress release in 2015 worden en wordt eind april verwacht. Ook deze release zal weer een aantal handige nieuwe functionaliteiten krijgen. In dit blog bericht zal ik kort een aantal nieuwe functionaliteiten toelichten.

Ondersteuning voor Emoji

Vrijwel iedereen gebruikt wel eens smileys in SMS-, WhatsApp en/of Facebook berichten. Deze smileys, ook wel bekend als Emoji, zijn nu ook in WordPress te gebruiken. Dit was voorheen ook al wel mogelijk, maar nu wordt Emoji vanuit de core (kern) van WordPress ondersteund. Als je gebruikt maakt van een mobiel apparaat kun je nu dan ook eenvoudig Emoji’s toevoegen aan berichten, reacties, categorieën. Zelfs in de URL’s van je berichten, pagina’s en categorieën kunnen nu Emoji’s gebruikt worden.

De Emoji’s zijn een leuke manier om eenvoudiger emoties in een tekstbericht te uiten. Ze zijn het eenvoudigste te gebruiken vanaf een mobiel apparaat. Maar ook vanaf een normale computer zijn ze te gebruiken. Zo kun je op een Apple computer met de toetsencombinatie cmd + ctrl + spatie Emoji’s invoeren. Op onderstaande screenshot is te zien hoe het gebruik van Emoji’s in een WordPress bericht er uit ziet.

WordPress en Emoji

Snellere plugin installatie en updates

In WordPress 4.2 zal de installatie van plugins verder vereenvoudigd zijn. Zo kunnen plugins nu direct geïnstalleerd worden vanaf de plugin zoekresultaten pagina. De plugins worden vervolgens niet alleen geïnstalleerd maar ook direct geactiveerd. Voorheen moesten nieuwe geïnstalleerde plugins altijd nog apart geactiveerd worden. Aangezien de meeste WordPress gebruikers nieuwe plugins ook altijd direct activeren is dit een mooie usability verbetering. In de blog update over WordPress 4.2 Beta 3 is te lezen dat de nieuwe snelle manier om plugins te installeren is verwijderd. Dit omdat een aantal gebruikers zich toch zorgen maakt over het automatisch activeren van plugins. Het snel updaten van plugins vanaf de plugin zoekresultaten pagina is echter nog wel mogelijk. In onderstaande afbeelding is te zien hoe met 1 klik een plugin is bij te werken naar de laatste versie.

WordPress 4.2 plugin update

Nieuwe en verbeterde “Dit publiceren” (Press This) functionaliteit

Een aantal WordPress gebruikers zijn de “Dit publiceren” (Press This) functionaliteit misschien wel eens tegen gekomen in WordPress. Het is namelijk al onderdeel van WordPress sinds versie 2.6 (zie GitHub commit #aa927d3). Deze functionaliteit bestaat uit een zogenaamde bookmarklet waarmee WordPress gebruikers snel een nieuw bericht mee kunnen aanmaken.

Via de "WordPress admin » Extra » Beschikbare middelen" pagina kan de "Publiceer dit" bookmarklet 'geïnstalleerd' worden.
Via de “WordPress admin » Extra » Beschikbare middelen” pagina kan de “Publiceer dit” bookmarklet ‘geïnstalleerd’ worden.

 

Een bookmarklet is een klein stukje JavaScript-code dat je kunt opslaan in je webbrowsers bladwijzers. Vanuit WordPress 4.2 kun je via “WordPress admin » Extra » Beschikbare middelen” deze bookmarklet installeren. In Google Chrome zou je de bookmarklet bijvoorbeeld kunnen slepen naar je bladwijzerbalk. Vervolgens verschijnt er in je bladwijzerbalk een extra item “Dit publiceren”. Hiermee kun je nu elke webpagina die je bezoekt eenvoudig publiceren naar je eigen WordPress installatie.

Ik moet erkennen dat ik voorheen de “Publiceer dit” functionaliteit nog nooit had uitgeprobeerd. Pas sinds de ontwikkelingen in WordPress 4.2 heb ik deze functionaliteit zelf getest. En ik moet zeggen dat de “Publiceer dit” functionaliteit toch wel heel erg handig werkt. Zo wordt automatisch de titel, bericht + link naar bron overgenomen en kun je eenvoudig een uitgelichte afbeelding instellen. Hierdoor is het wel heel eenvoudig om een bericht te quoten en aan te vullen met bijvoorbeeld je eigen mening. In onderstaande screenshot is te zien hoe ik het NU.nl bericht “Zakelijk communicatieplatform Slack 2,8 miljard dollar waard” doorplaats naar WordPress met de “Publiceer dit” functionaliteit.

Een NU.nl artikel doorplaatsen naar WordPress met de "Publiceer dit" functionaliteit.
Een NU.nl artikel doorplaatsen naar WordPress met de “Publiceer dit” functionaliteit.

Verbeteringen onder de motorkap

Naast bovenstaande verbeteringen zijn er onder de motorkap ook een groot aantal verbeteringen doorgevoerd. Meer informatie hierover is te vinden op de “Make WordPress” website. Ik hoop in ieder geval dat dit bericht een beetje inzicht heeft gegeven in de nieuwe en verbeterde WordPress 4.2 functionaliteiten. Ik ben benieuwd wat jullie van de nieuwe functionaliteiten vinden. Laat gerust een reactie achter of volg ons op Twitter of Facebook.

Altijd op de hoogte blijven?