Menu

Shortcake, een user interface voor shortcodes

Karel-Jan 12 maart 2015

Shortcodes worden al lange tijd in WordPress gebruikt. In WordPress 2.5 deed de shortcode API haar intrede. Met shortcodes kun je speciale inhoud zoals formulieren, gallerijen, etc. aan je WordPress pagina’s en berichten toevoegen. Shortcodes zijn een krachtig middel voor het beheer van je website. Er kleven echter ook een aantal nadelen aan.

Eén van de nadelen is dat shortcodes vaak thema afhankelijk zijn. Dat betekent dat de toegevoegde shortcodes niet meer werken bij het switchen naar een ander thema. Daarnaast is het gebruik van shortcodes ook niet bepaald gebruiksvriendelijk. Justin Tadlock, een bekende WordPress ontwikkelaar schreef hier in 2011 al een interessant artikel over.

Afgezien van de nadelen blijven shortcodes echter een krachtig middel voor het beheer van je website. In de WordPress community wordt op dit moment veel gesproken en geschreven over het verbeteren van de shortcode functionaliteit. Er zijn veel initiatieven en ideeën om dit onderdeel te verbeteren. Eén van deze initiatieven is Shortcake. Shortcake is een feature plugin voor WordPress en vereenvoudigd het gebruik van shortcodes. Deze plugin wil ik in het kort behandelen.

Shortcake wordt ontwikkeld door het media bedrijf Fusion. Het ontwikkelproces van de plugin is ongeveer op de helft en er is een kans dat de plugin of een gedeelte van de plugin geïntegreerd wordt in WordPress core. Om gebruik te kunnen maken van de shortcode interface, heb je allereerst de Shortcake plugin nodig. Daarnaast moet je zelf de shortcode UI registreren. Dat gaat als volgt:

Op deze manier krijg je een user interface waarmee je de shortcode content kunt beheren. Je kan hier een onbeperkt aantal tekstvelden aan toevoegen. Om het geheel nog gebruiksvriendelijker te maken zul je een bepaalde mate van styling aan de shortcode output moeten toevoegen. Voeg daarvoor bijvoorbeeld onderstaande code toe aan je editor-style.css.


.panel {
	background: #f9f9f9;

	border: 3px solid #ddd;

	border-radius: 10px;

	font-size: 24px;

	padding: 40px;
}

De standaard output van deze panel shortcode was:

shortcode-default

Met Shortcake is het beheer een stuk eenvoudiger geworden:

shortcode-output

shortcode-edit

Op deze manier wordt het beheer van shortcodes een stuk eenvoudiger. Wat mij betreft een functionaliteit die niet snel genoeg aan WordPress core kan worden toegevoegd.

Altijd op de hoogte blijven?