Menu

Webdesign trends van 2015

Karel-Jan 19 januari 2015

2014 was een mooi jaar voor Pronamic. We hebben aan veel mooie projecten mogen werken en hebben een aantal populaire WordPress plugins gelanceerd.

2015 wordt het jaar dat ons 10-jarig bestaan gevierd gaat worden. Een jaar waarbij websites nog beter, sneller en gebruiksvriendelijker worden. Mijn collega Jan Lammert schreef al een blog over de online marketing trends voor 2015. In deze blog wil ik graag mijn voorspellingen voor de webdesign trends met jullie delen.

Video

Video gaat een nog grotere rol spelen dan het al deed. Video is de ideale manier om in het kort iets over je bedrijf, product of dienst te vertellen. Video heeft een aantal voordelen tegenover het gebruik van tekst. Met video is het bijvoorbeeld eenvoudiger om emoties over te brengen. Het kan een verhaal versterken en geeft de website een persoonlijke touch. Met name de trend van het gebruik van grote achtergrond video’s zal zich in 2015 voortzetten.

Storytelling

In lijn met video zal storytelling een nog belangrijkere manier worden om de aandacht van je bezoekers te trekken. Storytelling is een effectief communicatiemiddel om je boodschap uit te dragen naar je doelgroep. De kracht van storytelling is dat het je dienst of product tot leven brengt. Storytelling is de meest natuurlijke vorm van communicatie waardoor bezoekers zich sneller verbonden zullen voelen tot je product of bedrijf. Het raakt de bezoeker en het verhaal roept emoties op. Mijn collega Jan Lammert deelt deze voorspelling en het werd ook al even in zijn blog genoemd.

SVG

SVG staat voor Scalable Vector Graphics en is een ideaal bestandsformaat voor het aanbieden van scalable content. Omdat SVG een vector formaat is heeft het als voordeel dat de afbeelding altijd scherp zal zijn. Met de opkomst van de High Pixel Density (retina) schermen is dit dus de ideale oplossing om gebruik te kunnen maken van één afbeelding in plaats van verschillende afbeeldingen voor de verschillende resoluties. Een bijkomend voordeel van SVG is dat de bestandsgrootte over het algemeen kleiner zal zijn en onderdelen ervan benaderbaar zijn met CSS en/of javascript. SVG is met name geschikt voor logo’s, iconen en andere grafische elementen.

In 2006 schreef ik al over het gebruik van SVG. Dat het pas in 2014/2015 de echte doorbraak gaat maken heeft te maken met de ondersteuning van de verschillende browsers. Internet Explorer ondersteundt SVG bijvoorbeeld pas sinds versie 9.0.

Minimalisme & flat design

Flat design is op dit moment erg populair. Flat design kan omschreven worden als design zonder toeters en bellen. Design zonder gradients, shadows en andere tierlantijntjes. Sinds de lancering van IOS7 heeft flat design haar intrede gedaan. Sinds de lancering hiervan werd flat design steeds meer toegepast in web en app design. Deze trend zal zich in 2015 verder doen ontwikkelen.

De focus zal nog meer op minimalisme komen te liggen en flat design is daarbij een uitstekend middel. Ook het zogenaamde ‘card design’ zal in 2015 steeds vaker toegepast worden. Je kent het bijvoorbeeld van de grid weergave die Pinterest gebruikt. Het is de ideale manier om je content in stukken op te delen.

Typografie

Typografie is bij webdesign altijd belangrijk geweest. Dit zal zo blijven. In lijn met de vorige voorspelling zullen de koppen echter nog groter worden. Met als voordeel dat de focus nog beter op een bepaald onderdeel binnen de site kan worden gelegd. Daarnaast zal het gebruik van typekits zoals Fonts.com en Typekit alleen maar doen toenemen.

Wij kijken erg uit naar 2015 waarbij bovenstaande punten uiteraard een grote rol zullen spelen bij de ontwikkeling van onze projecten.

Altijd op de hoogte blijven?