Menu

Permalinks automatisch ingeschakeld in WordPress

Remco 26 januari 2015

In WordPress 1.0 werden de zogenaamde gebruiksvriendelijke URL’s geïntroduceerd in WordPress. Sindsdien maken vrijwel alle WordPress installaties gebruik van gebruiksvriendelijke URL’s. Tot nu toe moesten deze gebruiksvriendelijke URL’s altijd handmatig geactiveerd worden door de WordPress permalinks instellingen te wijzigen. In WordPress 4.2 komt hier verandering in en worden wanneer mogelijk deze gebruiksvriendelijke URL’s automatisch geactiveerd.

In de Core Trac op WordPress.org is in changeset 31089 de nieuwe functie wp_install_maybe_enable_pretty_permalinks() te zien die er voor gaat zorgen dat gebruiksvriendelijke URL’s automatisch geactiveerd gaan worden. Deze functie zal de permalinks instellingen wijzigen naar de volgende notatie:

/%year%/%monthnum%/%day%/%postname%/

Vervolgens wordt gecontroleerd of deze instellingen correct functioneren. Mocht deze URL notatie niet functioneren dan wordt automatisch de volgende notatie geprobeerd:

/index.php/%year%/%monthnum%/%day%/%postname%/

Mocht dat ook niet functioneren dan wordt de standaard URL notatie gebruikt (http://example.com/?p=123). Gelukkig ondersteunen de meeste hosting omgevingen tegenwoordig nette URL’s. Dus dat betekent dat WordPress gebruikers de lelijke URL notatie vrijwel niet meer tegen zullen komen.

Een grappig detail is dat deze functionaliteit het resultaat is van een ticket die eind maart 2008 werd geopend. Inmiddels zijn we bijna 7 jaar verder en is er eindelijk een mooie oplossing bedacht waarmee dit ticket inmiddels afgesloten kon worden.

Altijd op de hoogte blijven?