Menu

WordPress 4.1 – De optimalisaties voor thema ontwikkelaars

Karel-Jan 4 december 2014

Goed nieuws, WordPress 4.1 komt eraan. De releasedatum staat gepland op 10 december. WordPress 4.1 bevat weer een aantal interessante verbeteringen. Naast de visuele optimalisaties, zoals de ‘distraction-free’ editor en het nieuwe Twenty Fifteen thema zijn er ook een aantal interessante functies voor thema ontwikkelaars bijgekomen.

Verbeteringen aan meta, date, comment en taxonomy queries

Met de nieuwe verbeteringen aan de meta queries is het mogelijk om complexere queries uit te voeren. Doordat deze onderdelen voor een groot gedeelte zijn herschreven profiteer je ook direct van een mooie snelheidswinst bij het uitvoeren van bepaalde queries.

Title tag

De title tag is als thema functie toegevoegd aan WordPress. Dit maakt de implementatie van de title tag veel eenvoudiger. Moest je dit eerst nog zelf via een functie of plugin regelen, werkt de title tag nu direct vanuit WordPress zelf. Eventuele filters op de title tag zullen uiteraard wel gewoon blijven werken. De title tag kan als volgt worden toegevoegd:


function prefix_title_tag() {
    add_theme_support( 'title-tag' );
}

add_action( 'after_setup_theme', 'prefix_title_tag' );

Paginatie

WordPress had voorheen geen directe mogelijkheid om numerieke paginatie toe te voegen aan je archieven. Hiervoor moest je bijvoorbeeld een plugin zoals WP-PageNavi gebruiken. Vanaf WordPress 4.1 is de thema functie the_pagination beschikbaar waarmee je numerieke paginatie links kan toevoegen. De basis output is vrij eenvoudig, maar gelukkig zijn er genoeg paramaters beschikbaar om deze output te wijzigen.

Template functies

Naast the_pagination zijn er nog een aantal handige template functies toegevoegd aan WordPress. Met behulp van the_archive_title en the_archive_description is het nu erg eenvoudig om de titel en/of beschrijving op een term archief te tonen. Eigen thema functies zoals prefix_archive_title en prefix_archive_description zijn vanaf nu dus verleden tijd.

Hoewel dit wellicht kleine wijzigingen lijken, zijn dit voor ons als thema ontwikkelaars een aantal mooie toevoegingen om onze thema’s eenvoudiger te maken.

Altijd op de hoogte blijven?