Menu

WOFF 2, een nog betere compressie

Karel-Jan 16 december 2014

WOFF is een font formaat voor het gebruik van fonts op het web. Het WOFF formaat bestaat al een tijdje en wordt al veel gebruikt. In mijn eerder geschreven blog ‘WOFF, het nieuwe webfont formaat’ beschrijf ik al wat dit font formaat is en wat je er mee kunt. Inmiddels zijn we zo’n vier jaar verder en begint WOFF 2 terrein te winnen.

WOFF 2 is de opvolger van WOFF. Het grote voordeel van WOFF 2 is dat de compressie nog beter is. Met de eerste versie van WOFF profiteerde je al van het feit dat de fontbestanden aanzienlijk kleiner waren dan de originele TTF en EOT formaten. Dit nieuwe formaat doet er nog een schepje bovenop. WOFF 2 zorgt ervoor dat je fontbestanden gemiddeld nog eens 30% kleiner zullen zijn. Kleinere fontbestanden zorgen ervoor dat de ‘Flash of Invisible Text’ (FOIT) zo minimaal mogelijk is. Dat betekent dat het font direct op het scherm te zien is, en je het laden van het font niet opmerkt.

WOFF 2 wordt helaas nog door slechts een aantal browsers ondersteund. Op dit moment bieden alleen de laatste versies van Chrome en Opera ondersteuning. Op de Can i use website staat hiervoor een actueel overzicht. Het is echter een kwestie van tijd dat alle grote browsers dit formaat gaan ondersteunen.

Het is vrij eenvoudig om van je TTF bestanden een WOFF 2 formaat te maken. Je kan hiervoor bijvoorbeeld de webfont generator van Font Squirrel voor gebruiken. Ook de converter van Everything Fonts werkt prima. Ik ben erg enthousiast over WOFF2 en dankzij de vele fallback mogelijkheden is er geen reden om het niet te gebruiken.

2 reacties

  1. Nu Google meer dan 600 fonts beschikbaar heeft die wel in iedere browser werken lijkt het me nu geen toegevoegde waarde, of heb ik het mis?

Altijd op de hoogte blijven?