Menu

Nieuwe gTLD’s (zoals .frl). Wel of niet registreren?

Jan Lammert 8 oktober 2014

De (voor)inschrijving voor nieuwe gTLD’s is begonnen en dat is te merken. Bij Pronamic krijgen we diverse vragen over de registratie van een .frl, .media of andere gTLD’s. Omdat wij onze klanten graag goed informeren heb ik de meest belangrijke vragen gebundeld en de antwoorden in deze blog beschreven.

Huh, nieuwe gTLD’s?

Om bij het begin te beginnen, vroeger waren er alleen maar een paar standaard TLD’s (Top Level Domains) zoals .com, .net en .org. Daarnaast waren er ook ccTLD oftewel Country Code Top Level Domains zoals .nl, .co.uk, etc.

Redelijk eenvoudig en voor iedereen te begrijpen. Deze tijd is straks voorbij, het kost wel wat, maar in principe zou iedereen zijn of haar eigen TLD kunnen registreren. Deze nieuwe categorie TLD’s worden gTLD’s genoemd wat staat voor generic Top Level Domains. In de afgelopen periode zijn er al honderden aanvragen geweest voor nieuwe gTLD’s en de meest uiteenlopende namen zijn geregistreerd. Van .google en .philips tot .today en .frl.

Mijn merk is beschermd. Moet ik dan ook ook nieuwe domeinen registreren?

Bij Pronamic zijn we geen juristen maar in het algemeen gelden bij de nieuwe gTLD’s dezelfde regels als bij de reeds bestaande TLD’s. Een merknaam die geregistreerd staat is beschermd en je mag geen domeinnaam claimen waarin de merknaam volledig in wordt gebruikt. Mocht je als eigenaar van een merk toch ondervinden dat hier niet aan wordt voldaan dan kun je een protest indienen bij één van de abritage-instellingen die het UDRP toepassen. Protest indienen is echter niet gratis en is vaak duurder dan registratie van een domeinnaam. In sommige gevallen kan het daarom goedkoper zijn om de domeinnaam op voorhand te registreren.

Hoe gaan de nieuwe domeinnamen scoren bij Google?

De vraag die mij het meest is gesteld, is bovenstaande vraag. Helaas beschik ik niet over een glazen bol maar in het algemeen valt hier wel wat over te melden. Daarom een wat uitgebreider antwoord op deze vraag.

Volgens Matt Cutts, één van de grote bazen bij Google, kan in principe elk domeinnaam goed scoren bij Google. Een kort en duidelijk antwoord. De praktijk is echter wat weerbarstiger. In 2012 had dezelfde Matt Cutts namelijk ook het volgende te melden:

Google heeft veel ervaring met het zoeken naar relevante content, ongeacht welke TLD wordt gebruikt. Google zal proberen om de nieuwe TLD’s netjes te positioneren maar verwacht niet dat een nieuwe TLD een speciale voorkeursbehandeling krijgt ten opzichte van een .com extensie, en verwacht dit ook niet op de lange termijn. Als je een domein met een nieuwe TLD wilt registreren dan is dit prima maar doe het niet alleen omdat je een sprong voorwaarts wilt maken in de zoekmachine posities.

Tot zover het verhaal van Google. Nu de praktijk. De belangrijkste factoren om hoog te komen bij Google is goede content en de juiste inkomende links. Wellicht vrij simpel gezegd maar dit is wel de basis en iets wat al jaren het geval is en naar mijn verwachting de komende jaren ook wel zo zal blijven. Met linkbuilding is het belangrijk dat veel websites met de juiste anchortext naar je website verwijzen. En dan gebeurt er iets interessants. Stel je voor dat je goedkope websites ontwikkeld en je wilt goed scoren met de zoekterm ‘Goedkope websites’. Dan kan het interessant zijn om toch een domein eindigend op .website te registreren, bijvoorbeeld goedkope.website. De kans is namelijk dan groter dat dit tijdens het linkbuilden wordt gezien als twee aparte woorden, iets wat niet het geval is als je het domein goedkopewebsite.com registreert. Wanneer je het vanuit dit oogpunt bekijkt dan kan het helemaal niet onverstandig zijn om een extra domein te registreren. Nadeel is wel dat je helemaal opnieuw moet beginnen met het optimaliseren van dit domein en dat de meeste nieuwe gTLD’s gericht zijn op de Engelstalige markt. Wil je goed scoren op de Nederlandse markt dan is dit punt wellicht minder interessant.

Als ik een nieuwe domeinnaam registreer kan deze dan ook snel hoog komen bij Google?

Wanneer een gTLD voor jou erg geschikt is en je hebt een domein geregistreerd dan wil je vaak ook snel hoog komen bij Google. De grote vraag is natuurlijk of dat gaat gebeuren met de nieuwe gTLD’s. Ik vermoed van wel. Als je kijkt naar de meest recente praktijkvoorbeelden dan zie je inderdaad dat ook nieuwe gTLD’s goed door Google worden gepositioneerd. Daarnaast heb je het voordeel van QDF (Query Deserves Freshness). Spiksplinter nieuwe websites met een nieuwe domeinnaam kunnen de eerste maanden verrassend goed scoren.

Conclusie: Wel of niet een domeinnaam met een nieuwe gTLD registreren?

En tot slot de hamvraag, wel of geen domeinnaam met een nieuwe gTLD registreren? Het is een lastige keuze maar ik denk dat in veel gevallen deze vraag met een ‘ja’ kan worden beantwoord. De voordelen zijn niet heel groot maar zijn er wel. Je hebt namelijk de mogelijkheid om een nieuwe, korte domeinnaam te registreren, je kunt handelsnamen veiligstellen en juridische procedures hierover voorkomen. Een voorzichtige ja dus maar wel met de disclaimer dat je het per situatie moet blijven bekijken.

Mocht je een domeinnaam met een nieuwe gTLD willen registreren of heb je nog vragen? Stel ze gerust.

2 reacties

  1. Afhankelijk, voor nieuwe bedrijven, is het vastleggen straks verstandig van zowel .nl als .frl verstandig. Mits je bedrijf ook in Friesland gevestigd is dunkt mij :)

    Als bestaand bedrijf, zou je local ook beter ranken met een .frl? :) Ik denk persoonlijk van wel. Zou je de .frl domein dan als hoofddomein nemen? Of redirect je de .frl door naar je huidige .nl domein, lijkt me logisch met een redirect aangezien je geen waardeverlies van je huidige website wilt.

    Allemaal interessante gedachten :)

    • @Albert, inderdaad interessante gedachten en het blijft per situatie verschillend.

      Ik heb in ieder geval getracht om een eerlijk en duidelijk verhaal te schrijven. Leek mij goed omdat ik op dit moment alleen geluiden hoor van partijen die een (in)direct belang hebben bij de verkoop van domeinnamen. Natuurlijk hebben wij dit ook maar dit belang is bij ons een stuk kleiner. Daarnaast is het belang van een eerlijk advies voor ons groter.

Altijd op de hoogte blijven?