Menu

Verwacht! WordPress 4.0, wat kunnen we verwachten?

Leo 17 juli 2014

Op het moment van schrijven is de meest recente versie van WordPress versie 3.9.1. Met de aanstaande nieuwe WordPress versie wordt alweer de 4e grote release uitgebracht binnen 12 maanden. Veel vernieuwingen dus het afgelopen jaar. Met WordPress 3.7 kwam een betere wachtwoordencontrole voor sterke wachtwoorden en automatische updates voor kleine veiligheidsupdates.

WordPress 3.8 bracht ons o.a. een volledig nieuwe vormgeving van de wp-admin. De huidige grote versie 3.9 is uitgebracht in mei 2014 en met deze versie is het beheren/toevoegen van afbeeldingen en galerijen een stuk eenvoudiger geworden. Maar wat voor vernieuwingen kunnen we verwachten van versie 4.0? In dit bericht de belangrijkste wijzigingen en vernieuwingen van WordPress 4.0.

Internationalisatie

Bij de eerste installatie van WordPress 4.0 krijgt de gebruiker een keuze om WordPress in de eigen taal te installeren. Net zoals dit nu het geval is bij het installeren van een nieuw besturingssysteem op de computer. Ook zal op de Instellingen pagina een optie zijn waarmee de taal van de WordPress installatie kan worden aangepast.

Screenshot: WordPress 4.0 Installatie

Vernieuwde mediabibliotheek

Een tweede grote vernieuwing is een compleet vernieuwde mediabibliotheek. In de nieuwe bibliotheek is het nu mogelijk om te filteren op media typen. Daarnaast is de weergave van de media bestanden gewijzigd zodat er meer bestanden op het scherm worden getoond en kan er worden gewisseld tussen een grid- en lijstweergave.

Screenshot: WordPress 4.0 Mediabibliotheek

Nieuwe oEmbed providers

Met de nieuwe release van WordPress 4.0 worden ook nieuwe oEmbed providers toegevoegd. oEmbed providers maken het mogelijk om erg eenvoudig extra informatie toe te voegen aan WordPress pagina’s of berichten. Het is met WordPress 4.0 net zo eenvoudig om een Issuu magazine als een YouTube video toe te voegen aan een bericht.

Andere providers die worden toegevoegd zijn:

  • TED Talks
  • Mixcloud
  • CollegeHumor.com
  • Issuu
  • PollDaddy
  • YouTube playlists

Nieuwe plugin installatie en beheer

De pagina voor het installeren en beheren van plugins is grafisch flink op de schop gegaan. De weergave van een plugin is meer gelijk getrokken met de weergave van plugins op wordpress.org. Zo wordt de header afbeelding van onze Pronamic iDEAL plugin nu ook binnen de wp-admin getoond. Ook wordt er meer informatie over de betreffende plugin weergegeven, zoals reviews, changelog, FAQ en contributors.

WordPress 4.0 plugin beheer

Met de vernieuwing van de plugin installatie en beheer wil WordPress het eenvoudiger, completer en meer intuïtief maken om plugins te installeren/beheren.

Daarnaast zijn er een tig andere updates met betrekking tot de techniek en veiligheid maar op het gebied van functionaliteit kijk ik vooral uit naar eerder beschreven updates. Bij Pronamic houden wij de ontwikkelingen goed in te gaten en testen wij onze plugins voor de nieuwe versie. Op die manier zijn onze plugins bij lancering van deze nieuwe versie meteen up-to-date. WordPress blijft flink in ontwikkeling en wij kijken dan ook met veel plezier en vertrouwen uit naar versie 4.0 en de volgende versies! Wat vind jij van de ontwikkelingen van WordPress en de vernieuwde features van WordPress. 4.0?

Altijd op de hoogte blijven?