Menu

Een WordPress website, plugin of thema laten maken: waar moet je op letten?

Remco 24 juli 2014

Ik kom als ontwikkelaar bij Pronamic regelmatig in aanraking met klanten die een WordPress website, plugin of thema willen laten ontwikkelen. Ik merk daarbij dat veel klanten het lastig vinden om de juiste WordPress ontwikkelaar te vinden. Dat is ook niet zo gek, want er zijn inmiddels zeer veel bedrijven die zich bezig houden met het ontwikkelen van WordPress oplossingen. Hoe controleer je vervolgens of een bedrijf de juiste WordPress kennis in huis heeft? Gelukkig is de WordPress kennis van een bedrijf of persoon redelijk goed te beoordelen aan de hand van een aantal punten.

WordPress Coding Standards

WordPress is een opensource systeem en wordt ontwikkeld door een groot aantal vrijwilligers over de hele wereld. Om te voorkomen dat iedereen zijn eigen programmeerstijl aanhoudt zijn er code standaarden opgesteld. In het “Coding Standards” handboek op WordPress.org staat uitgebreid beschreven hoe de CSS, HTML, JavaScript en PHP-code er uit moet zien binnen WordPress.

De code standaarden helpen om veel voorkomende fouten te voorkomen, de leesbaarheid te verhogen en code aanpassingen te vereenvoudigen. Ze zorgen er voor dat het lijkt alsof de code door één persoon is geschreven. Hierdoor is de code voor iedereen eenvoudiger te begrijpen en kan iedereen ook sneller aanpassingen doorvoeren.

Bij het laten ontwikkelen van een WordPress oplossing is het daarom zeker de moeite waard om te informeren of de partij bekend is met de de “WordPress Coding Standards”. Eventueel is het zelfs op te eisen dat de te ontwikkelen WordPress thema of plugin moet voldoen aan de WordPress Coding Standards. Met behulp van PHP_CodeSniffer kan eenvoudig getest worden of een thema of plugin voldoet aan de WordPress Coding Standards.

Pronamic is zeer strict in het gebruik van de WordPress Coding Standards, alle code wordt zoveel mogelijk volgens deze richtlijnen geschreven. WordPress plugins zoals de Pronamic iDEAL plugin worden ook met behulp van PHP_CodeSniffer getest op de WordPress Coding Standards. Op die manier zijn eindgebruikers zeker van een nette gecodeerde plugin.

Pronamic iDEAL - Grunt PHP CodeSniffer

Versiebeheersysteem

Vrijwel alle grote opensource projecten zijn onder gebracht in een zogenaamd versiebeheersysteem. Met een versiebeheersysteem kunnen alle wijzigingen aan bestanden worden bijgehouden en kunnen meerdere personen werken aan één project. WordPress en alle plugins op WordPress.org worden zo ook bijgehouden binnen een versiebeheersysteem.

Door met een versiebeheersysteem te werken worden alle wijzigingen aan bestanden goed bijgehouden en heb je altijd een backup van je WordPress plugin of thema. Daarnaast kun je eenvoudig zien wie wat wanneer gedaan heeft en op die manier de ontwikkeling van een project enigszins monitoren. Via GitHub, Bitbucket of Google Code kun je gratis gebruik maken van een versiebeheersysteem.

Daarom is het ook zeer interessant om bij het laten ontwikkelen van aan maatwerk WordPress oplossing gebruik te maken van een versiebeheersysteem. De partij die de WordPress oplossing ontwikkelt kan dit vaak inrichten en hier toegang tot verlenen. Op die manier is de WordPress oplossing die je laat ontwikkelen op een centrale plek opgeslagen en heb je goed inzicht in de ontwikkelingen.

Bij Pronamic worden alle WordPress oplossingen onder gebracht in een versiebeheersysteem. Vrijwel alle opensource WordPress oplossingen die we hebben ontwikkeld zijn te vinden binnen het GitHub account van Pronamic. Maatwerk thema’s voor veel van onze klanten hebben we onder gebracht binnen afgeschermde repositories op Bitbucket.

Bitbucket Pronamic

Altijd op de hoogte blijven?