Menu

Afbeeldingen optimaliseren met ImageOptim

Remco 29 juli 2014

ImageOptimAls webontwikkelaars merken we dat websites steeds meer en grotere afbeeldingen bevatten. Zo zien we schermvullende achtergrondafbeeldingen en grote foto sliders steeds vaker voorbij komen. Dit geeft websites vaak een erg krachtige uitstraling waarbij bezoekers in een oogopslag zien waarover de website gaat. Hartstikke mooi natuurlijk, maar al die afbeeldingen hebben wel effect op de laadtijd van de website. Je webbrowser moet namelijk al deze afbeeldingen wel downloaden voordat ze getoond kunnen worden.

Met behulp van het programmaatje ImageOptim voor Mac is het mogelijk om eenvoudig en snel afbeeldingen te optimaliseren. ImageOptim verwijdert overbodige informatie uit de afbeeldingen, waardoor de bestandsgrootte vaak enorm verkleind wordt. Nadat ImageOptim de afbeeldingen heeft geoptimaliseerd zijn ze geschikter voor online gebruik. De afbeeldingen zullen dan namelijk sneller geüpload en gedownload kunnen worden, vooral dit laatste is voor de bezoekers van je website erg fijn. ImageOptim is erg eenvoudig in gebruik:

  1. Sleep PNG- of JPEG-bestanden of mappen naar het hoofdscherm van ImageOptim.
  2. Wacht totdat de optimalisatie voltooid is.
  3. Voilà, de bestanden zijn compacter in bestandsgrootte!

ImageOptim voorbeeld

Altijd op de hoogte blijven?