Menu

Wat het Nederlands elftal en een goede website met elkaar gemeen hebben

Jan Lammert 12 juni 2014

Met het WK voetbal in het verschiet wordt er de laatste tijd regelmatig teruggekeken op wat er 4 jaar geleden in Zuid-Afrika gebeurde. Voor wie het niet meer weet, het Nederlands elftal wist toen de finale te halen. Een onverwachtse en volgens de kenners bijzonder knap resultaat. Wat het geheim was van deze knappe prestatie? Volgens sterspelers Robben, Sneijder en Van Persie kwam dit vooral door de focus die ze vanaf het begin hadden. Ze zouden en moesten de finale halen. Volgens deze spelers was dit uniek en een dergelijke scherpe formulering en beleving van een doel hadden ze nog niet eerder meegemaakt.

Natuurlijk moet je ook de kwaliteit hebben om een doelstelling te kunnen uitvoeren maar hoe simpel deze reden ook klinkt, ik geloof er wel in. Willen is kunnen. Dit geldt niet alleen voor een voetbaltoernooi maar ook voor websites. Ook daarbij geldt dat willen, kunnen is. Als je maar de juiste focus hebt. Helaas gaat het daar vaak mis. Er is geen duidelijke doelstelling en al helemaal geen duidelijke focus en dat is jammer.

Een goed voorbeeld van een website met een duidelijke doelstelling en focus is de startpagina van Google. Gebruikers eenvoudig laten zoeken is het doel en om dit doel te behalen is maar 1 optie mogelijk. Beter kan bijna niet.

Startpagina van Google. Een goed voorbeeld van een website met een duidelijk doel en taak.

Helaas zijn niet alle websites zoals Google. Websites zonder duidelijke doelstelling en focus zijn voor de bezoeker namelijk niet prettig en behalen niet het juiste rendement. Dat moet anders. Daarom in dit artikel een aantal handige tips voor het formuleren van een duidelijker doel en meer focus.

Doel

De eerste stap om tot een website te komen met meer rendement is door het doel van de website te bepalen. Klinkt eenvoudig maar is het in de praktijk niet. Ik kom namelijk zelden een klant tegen die niet zegt te weten wat zijn doel is. En toch kom ik weinig doelmatige websites tegen. Waardoor dit komt? Onder andere omdat men het doel niet kan specificeren. Het doel is dan te abstract. Als je doel bijvoorbeeld veel geld verdienen is dan kan dat op verschillende manieren via een website. Je kunt streven naar veel contactaanvragen, veel online verkoop, informatie-aanvragen, veel betaalde content, etc. Denk hier dus goed over na en weet duidelijk wat het doel is. De voetballers hadden een duidelijke en meetbare doel: Het halen van de finale. Zorg als eigenaar van een website dat jij ook zo’n duidelijk doel hebt. Weet wat je wilt bereiken en maak dit zo concreet mogelijk.

Taak

Is het doel helder? Definieer dan de taken die de bezoekers moeten uitvoeren om het doel te bereiken. Als het doel bijvoorbeeld is om 30% meer leads vanuit de website te krijgen dan zou een taak voor de bezoeker kunnen zijn om het contactformulier in te vullen. Om een doel te bereiken kunnen meerdere taken worden gedefinieerd. Meer leads vanuit de website hoeft namelijk niet automatisch meer contactaanvragen te betekenen. Ook meer aanvragen voor bijvoorbeeld de gratis brochure kan leiden tot meer omzet. Kies de taken met precisie en zorg ervoor dat de content op de betreffende pagina ondersteunend is aan de taak.

Scoren

Is het doel helder en zijn de taken bekend? Dan is het tijd om te scoren. Kijk kritisch naar je pagina’s en beoordeel kritisch welke componenten van de website leiden tot het doel. Durf daarbij ook te schrappen. Elementen die ondersteunend zijn aan het doel kunnen blijven staan maar het is ook juist goed om zaken weg te durven laten. Te vaak kom ik websites tegen waar op de beginpagina, maar ook op de overige pagina’s, geen keuze wordt gemaakt. Het eindresultaat is dan een pagina waar de bezoeker teveel keuzes krijgt voorgelegd en daardoor kan verdwalen. Bij een goede website wordt de bezoeker automatisch naar het juiste doel geleid.

Tot slot

Is het zo eenvoudig om online te kunnen scoren? Ja, in principe wel. Laten we zaken niet moeilijker maken dan het is. Probeer eerst deze veelgemaakte valkuil te omzeilen en zorg dat de website overzichtelijk en duidelijk is. Wanneer dat gedaan is vertel ik nog graag veel meer over hoe je een bezoeker niet alleen naar het juiste doel kunt leiden maar hoe je de bezoeker ook kunt verleiden. Dat is de volgende stap. Benieuwd hoe Pronamic dit doet? Neem vrijblijvend contact op.

Altijd op de hoogte blijven?