Menu

WordPress 3.8, de belangrijkste wijzigingen op een rij

Jan Lammert 16 december 2013

Goed, beter, best. De updates van WordPress volgen zich de laatste tijd in snel tempo op. Eind oktober schreef Karel-Jan nog over de update WordPress 3.7. Sinds 12 december is WordPress 3.8 een feit. Ook deze update, gelanceerd onder de naam Parker, bevat een aantal interessante wijzigingen die ik graag met jullie doorneem.

Vormgeving back-end

Laten we beginnen met iets wat het meest in het oog springt, de vormgeving van de back-end. Deze is namelijk flink op de schop gegaan. Het resultaat zal misschien wennen zijn maar wanneer je eraan gewend bent zul je er snel enthousiast over worden. Het wit is namelijk gewijzigd in zwart, er wordt gebruik gemaakt van een ander lettertype zodat het prettiger leesbaar is en ook de iconen bij de menu-items zijn gewijzigd. Het ziet er een stuk moderner, frisser en gebruiksvriendelijker uit. Een hele verbetering met het oude ontwerp.

Screenshot WordPress 3.8

Responsive

In het verleden was het bewerken van een WordPress website met een mobiele telefoon en tablet al wel mogelijk maar nu is de backend geheel responsive geworden. En dat is een stuk prettiger werken. Zo wordt de toolbar met menu-items beter getoond en gaat het toevoegen van media handiger.

Thema en widgetbeheer

Het beheer van een thema is met de nieuwe update eenvoudiger geworden. De scheiding tussen het actieve thema en niet-actieve thema’s is verdwenen. Hierdoor kun je sneller wisselen van thema en deze testen. Ook het widgetbeheer is gewijzigd. Naast de gewijzigde back-end vind ik met name deze wijziging erg fijn. Vooral bij grote sites waar veel widgets werden gebruikt kon je af en toe wel het overzicht kwijt raken. Met de nieuwe update zijn de widgets beter te beheren.

Een nieuwe thema

Elk jaar brengt WordPress een nieuw thema uit. De naam van het thema verwijst naar het jaartal. Zo was er al het bekende Twenty Ten thema maar is er in de tussentijd ook een Twenty Twelve en Twenty Thirteen ontwikkeld. Nu is er ook een Twenty Fourteen. Wat mij opvalt bij dit thema is dat er plaats is voor veel content. Een interessant thema en ben benieuwd hoe het in de praktijk gebruikt gaat worden.

Zelf ook al een update uitgevoerd naar 3.8? Wij zijn benieuwd naar je ervaring. Deel ze gerust in de reacties.

Altijd op de hoogte blijven?