Menu

De voordelen van een WordPress intranet

Remco 20 december 2013

WordPress intranetMijn collega Karel-Jan kondigde een aantal weken geleden al een project management oplossing in WordPress aan. Met de Orbis plugin en het bijbehorende Orbis thema kun je een WordPress installatie eenvoudig omtoveren naar een project management tool. In dit bericht wil ik verder toelichten wat de voordelen zijn van een intranet op basis van WordPress.

 1. Gebruikersbeheer en rollen

  WordPress heeft een gebruikerssyteem die eenvoudig in gebruik is en waar eenvoudig op ingehaakt kan worden. Via bijvoorbeeld de Members plugin van Justin Tadlock kun je eenvoudig gebruikersrollen aanmaken en de mogelijkheden die een gebruikersrol heeft in- of uitschakelen.

  Wij maken hier zelf binnen Orbis gebruik van door verschillende gebruikersrollen te definiëren voor projectleiders, administratieve medewerkers en stagiairs.

 2. Database structuur en abstractie

  De WordPress database abstractielaag is erg krachtig en in combinatie met maatwerk bericht typen en taxonomieën zijn er oneindig veel mogelijkheden.

  Zo kun je met behulp van de WordPress database klasse ‘wpdb’ eenvoudig de database aanroepen en met de register_post_type() functie eenvoudig maatwerk bericht typen definiëren.

  Orbis maakt voor veel onderdelen gebruik van maatwerk bericht typen. Zo definiëren wij binnen Orbis bericht typen voor bedrijven, personen, projecten, taken, abonnementen, abonnement producten, sleutelhangers en meer.

 3. Admin paneel

  Standaard is WordPress uitgerust met een admin omgeving waarmee standaardpagina’s, berichten en instellingen beheert kunnen worden. Daarnaast is het admin paneel sinds WordPress 3.8 razendsnel en goed te gebruiken op alle apparaten.

  WordPress intranet - Admin paneel

 4. HTTP client

  Met de WordPress HTTP API kan eenvoudig een HTTP verzoek naar een server uitgevoerd worden, handig om connecties te maken met andere online diensten.

  Dit kan erg handig zijn om je WordPress intranet te koppelen aan bijvoorbeeld je administratie pakket, social media kanalen, nieuwsbrief systemen, Kamer van Koophandel register en andere systemen.

  Zo is het met behulp van de Orbis Twinfield plugin al een koppeling gemaakt met het uitgebreide Twinfield administratie pakket om klanten te kunnen synchroniseren met Twinfield.

 5. Ingeplande taken

  De WP Cron functies kunnen gebruikt worden om acties uit te stellen of periodiek uit te voeren. Met behulp van deze functies kun je vrij eenvoudig op een bepaald tijdstip of periodiek code laten uitvoeren.

  Binnen een WordPress intranet kan deze techniek gebruikt worden om bijvoorbeeld periodiek e-mail notificaties te versturen. Voor Orbis Timesheets hebben wij al plannen om aan het eind van de werkdag of werkweek automatisch alle werknemers een e-mail notificatie te sturen met werkregistratie statistieken.

 6. Cache client

  Veel WordPress kern functies zijn zo geschreven dat ze optimaal gebruik maken van caching technieken. Daarnaast zijn er vele optimalisatie- en cachingplugins beschikbaar waarmee je je WordPress intranet razendsnel kunt maken. Op de WordPress.org codex pagina “WordPress Optimization/Caching” is hier meer informatie over te vinden.

 7. Nette URL’s

  Pagina’s en berichten kunnen gepubliceerd worden onder een nette en vaste URL. Hierdoor kun je eenvoudig in e-mails en chats linken naar de betreffende berichten en pagina’s. Als je hier zorgvuldig mee om gaat en URL’s niet zomaar wijzigt heb je een hele stabiele omgeving waar al je informatie op terug te vinden is.

  Als je gebruikt maakt van Orbis heeft dit als voordeel dat elk bedrijf, persoon, project, taak, sleutelhanger, abonnement, domeinnaam, etc. te bekijken is via een nette en unieke URL.

  • 
   
  • 
   
  • 
   
  • 
   
  • 
   
  • 
   
  • 
   

  We merken dat dit erg handig werkt om collega’s snel te verwijzen naar het juiste bedrijf, project of persoon.

 8. Acties en filters

  Met behulp van de WordPress acties en filters techniek kan bijna op elke functionaliteit binnen WordPress ingehaakt worden. Hierdoor kun je de werking van WordPress met behulp van plugins en maatwerk code helemaal naar je eigen smaak inrichten.

  Dankzij de duizenden plugins in de WordPress.org Plugin Directory heb je in no time een krachtige intranet oplossing in elkaar gezet die bomvol functionaliteiten kan zitten.

  Ook binnen Orbis wordt er veel gebruik gemaakt van de WordPress plugin API. Zo zijn er al veel aanvullende extensies voor Orbis beschikbaar waarmee Orbis is uit te breiden.

  • Orbis Tasks
  • Orbis Timesheets
  • Orbis Subscriptions
  • Orbis Twinfield
  • Orbis Keychains
 9. Zoeken

  In WordPress 3.7 is de zoekfunctie sterk verbeterd waardoor zoekresultaten gesorteerd worden op relevantie. Hierdoor zijn berichten, pagina’s en ook maatwerk bericht typen eenvoudig terug te vinden. Als je een intranet in elkaar wilt knutselen heb je met WordPress dus standaard al een eenvoudig en krachtige zoekfunctionaliteit tot je beschikking. Daarnaast zijn er zeer veel plugins beschikbaar waarmee je de WordPress zoekfunctie verder kunt uitbreiden.

  In het Orbis thema is de standaard WordPress zoekfunctie standaard beschikbaar via een zoekveld in de menubalk. Hierdoor kunnen gebruikers op elk moment snel zoeken naar bedrijven, personen, projecten, etc. Daarnaast is de zoekfunctionaliteit op een aantal archiefpagina’s uitgebreid met filters. Hierdoor kunnen gebruikers bijvoorbeeld zoeken naar projecten op factuurnummer of bedrijfsnaam.

 10. Stabiele code

  De WordPress code is erg stabiel en de ontwikkelaars houden veel rekening met achterwaartse compatibiliteit. Daarnaast is de code erg eenvoudig en goed te begrijpen en functioneert het op alle populaire hosting omgevingen.

Al met al is WordPress dus een zeer goede basis om geavanceerdere applicaties mee te ontwikkelen. Wij zijn er daarom van overtuigd dat een intranet in WordPress voor veel bedrijven een zeer krachtige en flexibele oplossing kan zijn. Met de vele WordPress plugins, thema’s en hooks zijn de mogelijkheden eindeloos.

Altijd op de hoogte blijven?