Menu

Weten wat er binnen jouw doelgroep speelt? Stel een vraag op Facebook!

Leo 23 september 2013

Als het goed is weet je als ondernemer welke doelgroepen voor jou het belangrijkst zijn. Vaak wordt er bij de start van een nieuw initiatief marktonderzoek gedaan naar de mogelijkheden, de kansen en ook de doelgroepen. Maar weet je na enkele jaren nog steeds of die doelgroepen hetzelfde zijn, leeft er bij hen nog steeds hetzelfde als die jaren terug?

Enkele maanden geleden heb ik bij grotere Nederlandse mediabedrijven enkele interviews gehouden met specialisten op het gebied van marketing en communicatie. Daarin heb ik gevraagd hoe zij omgaan met het betrekken van doelgroepen bij de bedrijven, merken of producten waar zij voor werken. Eén tip die ik hoorde vond ik best wel slim en heel eenvoudig te realiseren. Maak het stellen van vragen onderdeel van jouw strategie op Facebook! Stel regelmatig een vraag op Facebook, bijvoorbeeld 1 of 2 keer per maand.

Facebook biedt organisaties of merken erg veel mogelijkheden om in contact te komen met hun doelgroep. Door interessante content te plaatsen en vooral ook door te reageren op berichten of vragen die gebruikers plaatsen! Door goed te luisteren kun je op de hoogte blijven van wat er binnen jouw doelgroepen speelt. Naast dat je regelmatig een status update plaatst een afbeelding of video deelt, kun je ook vragen stellen. Het plaatsen van een poll is eenvoudig en kan leuke informatie opleveren.

Waarom een Facebook poll?

Ten eerste zit zeer waarschijnlijk een groot deel van jouw online doelgroep ook op Facebook. Zij zijn al enige tijd het grootste sociale media netwerk wereldwijd en ook in Nederland is dit het geval. Wanneer jij een poll plaatst op Facebook zien jouw fans dit en zijn zij maar één klik verwijderd van het beantwoorden van jouw vraag. Enkele redenen op een rijtje:

  • Het opstellen is eenvoudig en het is eenvoudig feedback krijgen;
  • Eén poll beantwoorden is laagdrempeliger dan een grotere vragenlijst invullen;
  • Als je luistert naar de antwoorden van jouw fans ervaren zij dat er naar hen wordt geluisterd.
  • Het zorgt voor engagement van jouw fans met jou merk of organisatie.

Een win-win situatie dus. Jouw fans ervaren het als positief wanneer er naar hen wordt geluisterd en jij krijgt waardevolle informatie. Hierdoor blijf jij op de hoogte van wat zich binnen jouw doelgroep afspeelt en waar zij zich mee bezighouden.

Altijd op de hoogte blijven?