Menu

Doneren met WordPress

Karel-Jan 9 september 2013

Veel vrijwilligersorganisaties zoals goede doelen, kerken, stichtingen en soortgelijke instanties zijn afhankelijk van donaties. Dergelijke organisaties bieden steeds vaker de mogelijkheid om online een donatie te geven. Online doneren is nog nooit zo populair geweest.

Ook crowdfunding wordt steeds vaker toegepast om een project te financieren. Met name door de crisis is er steeds meer vraag naar mogelijkheden om online donaties te krijgen. Wij zijn gespecialiseerd in WordPress en zijn uiteraard nieuwsgierig wat binnen WordPress de mogelijkheden zijn om online doneren mogelijk te maken.

WordPress donatie plugins

Er zijn redelijk veel WordPress donatie plugins beschikbaar. PayPal DonationsCustom Post DonationsDonate Plus en Easy WordPress Donations zijn slechts een aantal voorbeelden van de tientallen plugins. Eén ding valt op aan deze plugins. Ze werken allemaal in combinatie met PayPal en zijn vooral gericht op de internationale markt. Ik heb geen WordPress plugins gevonden die zich richten op de Nederlandse bezoeker.

Doneren met iDEAL

In Nederland is PayPal minder populair. Veel mensen hebben geen PayPal account. In Nederland is iDEAL de meest populaire betaalmethode. Pronamic heeft een krachtige plugin ontwikkeld die iDEAL-betalingen via WordPress mogelijk maakt, de Pronamic iDEAL plugin. De Pronamic iDEAL plugin werkt voor verschillende iDEAL-varianten. Zo ondersteunen wij alle grote Nederlandse banken, maar ook payment providers als Sisow, Mollie, Buckaroo en Ogone.

Betalen met iDEAL is dus mogelijk. Maar hoe zorg ik er nu voor dat bezoekers kunnen doneren? Simpel, door middel van een koppeling met Gravity Forms. Gravity Forms is de meest populaire formulieren plugin voor WordPress. De Pronamic iDEAL plugin kan worden gekoppeld met Gravity Forms en op die manier kunnen via het formulier betalingen gedaan worden. Deze koppeling tussen plugins biedt een krachtige basis om op verschillende manieren donaties mogelijk te maken.

WordPress plugin – Pronamic Donations

Pronamic Donations wordt niet verder ontwikkeld. Op zoek naar een goede donatie oplossing? Probeer Pronamic Pay heeft nu een Fundraising add-on. Daarmee maak je eenvoudig een donatie of crowdfunding mogelijkheid op je website. Al dan niet in combinatie met Gravity Forms, Ninja Forms, of Formidable Forms.

Met bovenstaande oplossing kunnen op een eenvoudige manier donaties gedaan worden. Om dit proces te optimaliseren hebben we daarnaast een WordPress plugin ontwikkeld die extra functionalteiten toevoegt, de Pronamic Donations plugin. Een plugin die geoptimaliseerd is om met Gravity Forms te kunnen werken en waarmee ook crowdfunding acties opgezet kunnen worden. Met behulp van de plugin kan een bezoeker zien hoeveel er gedoneerd is, wat het te behalen doel is en het aantal mensen wat al een donatie gedaan heeft. Het gedoneerde bedrag wordt uiteraard automatisch geupdate.

Pronamic Donations - Widget

Het donatie onderdeel kan geactiveerd worden voor verschillende post types. Met behulp van widgets kan het donatie overzicht eenvoudig in de website worden geïntegreerd.

Pronamic Donations - Widget Admin

Hulp nodig?

Geïnteresseerd in deze plugin? Neem contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden. Wij kunnen de nodige adviezen geven in het gebruik ervan en kunnen uiteraard de volledige installatie en configuratie uit handen nemen. Wij hebben veel ervaring met het het inrichten van een website waar online doneren een belangrijke rol speelt. In het artikel ‘Effectief online doneren‘ benoemt mijn collega Jan Lammert een aantal belangrijke speerpunten om rekening mee te houden.

6 reacties

 1. V. Perez Raatgerink

  Goedemiddag,

  Jullie schrijven over de mogelijkheid om de iDEAL plugin te koppelen aan gravity forms.
  Omdat ik een donatie plugin zoek met verschillende donatiemogelijkheden:
  – donatie zelfgekozen bedrag
  – donatie zelfgekozen product (adhv plaatje)
  ben ik terecht gekomen bij de door jullie genoemde Custom Post Donation.
  (Ik zou dan de pro-versie voor $5,95 moeten aanschaffen om de bedragen ook in euros te kunnen plaatsen).

  Mijn vraag: Kan jullie iDEAL plugin met Custom Post Donation (Pro) werken? Zo ja, hoe? Zo niet, kennen jullie een andere donatie plugin met de verschillende donatiemogelijkheden die wel met jullie iDEAL plugin werkt?

  Alvast dank!

 2. Onze plugin werkt niet i.c.m. de genoemde plugins in mijn blog. In feite geef je het antwoord al in je reactie. Je kunt hier prima Gravity Forms voor gebruiken. Dit geeft je de mogelijkheid om:

  – Een eigen donatie bedrag te laten kiezen
  – Een vast donatie bedrag laten kiezen (product)

  • V. Perez Raatgerink

   Bedankt voor je reactie. Heb verder bij de site van Gravity forms gekeken.
   Toch kan ik op de website niet echt achterhalen of ik een plaatje aan mijn product kan koppelen. Voorbeeld: Ik wil graag dat mensen ook producten (fruitbomen, notenbomen, enz.) kunnen doneren. Dit wil ik graag doen/presenteren aan de hand van fotos van de desbetreffende boom. Kan ik naast de donatieprijs ook een plaatje laten zien?
   Alvast dank voor jullie reactie! Met vriendelijke groet,

  • V. Perez Raatgerink

   Zoek dus eigenlijk meer een WEBdonatieSHOP mogelijkheid. Maar eentje waar je niet ingeschreven hoeft te zijn in KvK gezien het om donaties gaat…

  • Het is bij Gravity Forms niet direct mogelijk om een afbeelding aan een productveld toe te voegen. In dit geval zou je al gauw op een maatwerk oplossing komen. Ik ken geen systemen die aan jouw wensen voldoen.

   Bij de meeste iDEAL payment providers heb je overigens wel een KvK nummer voor registratie nodig.

 3. Zoals Karel-Jan zegt kan voor jouw situatie prima Gravity Forms gebruikt worden.

  Als je afbeeldingen wilt tonen bij een product kun je dit ook doen door m.b.v. conditionele logica een HTML-blok te tonen op basis van het gekozen product.

  Dus men kiest een ‘fruitboom’ dan kun je een HTML-blok tonen waar je een fruitboom-afbeelding in hebt geplaatst. Kiest men een andere boom, dan kun je een HTML-blok tonen waar een afbeelding van die andere boom in staat.

Altijd op de hoogte blijven?